Niko neće izbore, a svi bi hteli da vladaju

Izvor: Blic, 26.Avg.2014, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko neće izbore, a svi bi hteli da vladaju

Komplikovane političke igre i borba za vlast u Vojvodini počeće da se raspliću u septembru, a moguća su četiri scenarija raspleta.

U ovom trenutku je najverovatnije formiranje koncentracione vlade. Srpska napredna stranka i Demokratska stranka svakodnevno ratuju saopštenjima u kojima se međusobno optužuju za devastiranje Pokrajine, otimanje o vlast. Sve druge stranke, koje su dobile značajniju podršku građana Vojvodine na republičkim ili pokrajinskim izborima, menjaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje najave oko toga kome će se prikloniti.

Jednog dana izgleda da su Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nova demokratska stranka stale uz rame sadašnjeg premijera Vojvodine i lidera DS Bojana Pajtića, a već sutradan upućuju jedni drugima najoštrije kritike.

Tako je Liga, recimo, juče optužila demokrate da su prepisali njihov program, a autorstvo im nisu priznali. Najjasniju inicijativu i izlaz iz blokade do sada je uspeo da nametne Ištvan Pastor, lider Saveza Vojvođanskih Mađara, konceptom o koncentracionoj vladi.

Rekonstrukcija vlade DS

Demokrate su pre nekoliko dana izašle sa predlogom za Vojvodinu u deset tačaka, među kojima je osnivanje policijske uprave za pokrajinu, osnivanje statističkog zavoda Vojvodine, veća finansijska i druga samostalnost pokrajinskih fondova... Program je, prema tvrdnjama demokrata, većinom usaglašen sa LSV i NDS. DS obećava i da na funkcijama neće biti omraženih funkcionera zbog kojih su izbile svađe sa LSV.

Liga, međutim, delom osporava ovo rešenje zato što će funkcionisanje Pokrajine otežavati činjenica da republičku vlast vode naprednjaci koji bi u ovom slučaju ostali u opoziciji.

Koncentraciona vlada

Ideja lidera SVM Ištvana Pastora je da po istom principu, kao što je veštim pregovorima i kompromisima doveo do konsenzusa o novom Statutu Vojvodine, okupi sve relevantne stranke u prelaznu vladu Vojvodine. Pastor se već dogovorio sa naprednjacima, a pragmatičnim pristupom pridobio je LSV i NDS. Kako za “Blic” tvrde dobro upućeni izvori iz stranačkih vrhova u Pokrajini, ideju o koncentracionoj vladi podržava čak i jedna grupa u DS. Demokrate su, ipak, više puta javno kategorički odbacile mogućnost da budu u istoj vladi sa SNS.

Vlada bi se okupila oko četiri ili pet glavnih ciljeva, a nakon toga bi bili raspisani pokrajinski izbori.

Dogovor DS i partnera

Poslanici Vojvođanske skupštine sve će uraditi samo da ne rizikuju dobre plate koje sada imaju. Tako je i moguć dogovor DS, NDS i LSV koje nisu sada u potpunoj harmoniji. Funkcioneri se ne odriču lako privilegija i primanja. Lakše će se dogovoriti oko preraspodele kolača vlasti nego da idu na neizvesne izbore. U Vojvodini već imaju problem sa finansiranjem iz budžeta, a novo odmeravanje stranačkih snaga samo bi ih dodatno povećalo. Ukoliko dođe dio dogovora o formiranju koncentracione vlade, takođe ne treba očekivati izbore pre redovnog termina - proleće 2016. godine.

Nova Vlada oko SNS

Ako bi se pitao vojvođanski deo SPS, ova varijanta bi bila najbolja jer oslikava sastav republičke vladajuće koalicije. Međutim, ligašima i NDS-u bi otežala imidž pred sopstvenim biračima gde bi bili optuženi da su sve vreme i čekali u predvorju SNS i da im je stalo jedino do vlasti. Promena vlasti bez izbora ne bi imala potreban legalitet i suviše bi to ličilo na puč. SNS teško može da okupi stabilnu većinu na ovaj način.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.