Nigerijska ministarka prva žena na mestu predsedavajućeg OPEK

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerijska ministarka prva žena na mestu predsedavajućeg OPEK

Nigerijska ministarka za naftu, Diezani Alison-Madueke danas je postala prva žena na mestu predsedavajućeg Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK), osnovane 1960. godine.

Zemlje te organizacije, na skupu održanom danas u Beču, izabrale su tu zvaničnicu za predsedavajuću što je rotirajuća funkcija, na godinu dana od 1. januara sledeće godine, saopštio je OPEK.

Ona je prva žena koja će obavljati tu dužnost, u suštini protokolarnu, u okviru organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiji su zvaničnici većinom muškarci.

Alison-Madueke, rođena iste godine kada je nastala ta organizacija, jedina je žena među šefovima 12 delegacija zemalja-članica.

Drugu ključnu funkciju u organizaciji, mesto generalnog sekretara, obavljali su od njenog stvaranja muškarci, a sada je to Libijac Abdala El-Badri, koji je postavljen 2007.

Naredno okupljenje te organizacije održaće se u Beču 5. juna 2015, najavio je njen generalni sekretarijat.

OPEK je na današnjem sastanku odlučio da ne smanji proizvodnju uprkos preobimnoj ponudi i niskoj ceni nafte koja je sada manja nego 2010.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.