Naredili »istragu« zbog helikoptera

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2014, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naredili »istragu« zbog helikoptera

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o privremenom finansiranju bh. institucija za prva tri mjeseca iduće godine, budući da nisu konstituisana oba doma parlamenta BiH, koji usvaja državni budžet.

"Privremeno financiranje za 2015. godinu, u razdoblju siječanj - ožujak utvrđeno je u iznosu od 237,5 milijua KM i na razini je četvrtine sredstava odobrenih za financiranje institucija sukladno Zakonu o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2014. godinu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << saopšteno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Odluka o privremenom finansiranju donesena je kako ne bi bili ugroženi servisiranje vanjskog duga, nastavak finansiranja višegodišnjih projekata i drugih obaveza, uključujući isplate plata i naknada zaposlenim u bh. institucijama.

Vijeće ministra zadužilo je danas Ministarstvo odbrane da utvrdi ko je u ovom ministarstvu odgovoran za propuste u procesu javnih nabavki za remont helikoptera. Letjelice nisu remontovane, iako je to trebalo da bude završeno do kraja ove godine, kako je lani odlučilo Vijeće ministara kada je i odobrilo 7,5 miliona KM za popravku četiri helikoptera.

"Ja sam predložio zaključak o pokretanu postupka utvrđivanja odgovornosti u Ministarstvu odbrane zato što je bilo i objektivnih i subjektivnih slabosti zbog kojih ovaj posao nije završen. Narediću da bude utvrđeno ko je zakazao", rekao nam je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, dodavši da je Vijeće danas dalo saglasnost da odobrenih 7,5 miliona bude korišteno u 2015. godini, ali sad za remont samo dva helikoptera.

Osmić tvrdi da ne može garantovati da će helikopteri Oružanih snaga biti remontovani i 2015. godine, jer je on sada u tehničkom mandatu.

"Odobreni novac se prenosi u iduću godinu i za druge namjene ne može biti korišten. Uveo sam reda u javne nabavke hrane i goriva. Sve, naravno, može biti i bolje. U ovom ministarstvu je najviše javnih nabavki, koje su, generalno, rak rana našeg društva", naglasio je Osmić.

Uprkos ranije proglašenim mjerama štednje i odlukama o zamrzavanju povećavanja broja zaposlenih u administraciji, ministri su danas Agenciji za forenzička vještačenja dali zeleno svjetlo za dodatno zapošljavanje. Odbili su zahtjeve za prijemom novih ljudi u Centralnoj izbornoj komisiji, Upravi za indirektno oporezivanje, Ustavnom sudu BiH, Agenciji za državnu službu BiH i Centralnoj harmonizacijskoj jedinici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Mnogim institucijama, koje su od Vijeća ministara tražile novac iz rezerve državnog budžeta, zahtjevi su danas odbijeni. Bolje sreće su bili Agencija za osiguranje BiH, ombudsmani za ljudska prava i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, kojima je odobren traženi novac iz rezerve. Dodatni novac iz budžetske rezerve, tačnije 40.000 KM, odobren je i Tužilaštvu BiH, ali nije namijenjen za dodatna zapošljavanja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma sa Vladom Japana o prijemu granta vrijednog oko dva miliona eura. Vlada Japana odobrila je BiH donaciju za nabavu opreme od japanskih malih i srednjih poduzeća koja se koristi za prevenciju poplava i elementarnih nepogoda, kao i sredstva za meteorološku i medicinsku opremu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.