Na vladi Slovenije da predloži priznavanje Palestine

Izvor: Blic, 29.Nov.2014, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vladi Slovenije da predloži priznavanje Palestine

Spoljnopolitički odbor Slovenije pozvao je juče na vanrednoj sednici vladu da predloži parlamentu dekret o priznavanju nezavisnosti Palestine.

Sednica Odbora održana je iza zatvorenih vrata na inicijativu levičarske opozicione Udružene liste, čiji je predlog o neodložnom priznavanju Palestine odbačen.

Time je, kako je navela slovenačka agencija STA, okončana višenedeljna debata o tome da li Slovenija treba da prizna Palestinu pre šireg konsenzusa u Evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uniji po tom pitanju.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec je pre glasanja zatražio od poslanika da slede "uobičajenu praksu" i dopuste da "vlada načini odgovarajući predlog" o čemu će glasati Skupština.

Predsednik Slovenije Borut Pahor nedavno je izjavio da podržava nastojanja da Slovenija prizna Palestinu kao nezavisnu državu, kao i da međunarodna zajednica mora da ubrza taj proces.

"Mislim da je sazreo trenutak da međunarodna zajednica ubrzanim postupkom prizna vlast u Ramali kao vladu nezavisne države. Tako bi se dao podsticaj Palestini i Izraelu za konačno rešenje postojanja dveju država", rekao je tada Pahor.

Podršku ovom potezu izrazili su socijaldemokrate koji deluju u koaliciji premijera Mire Cerara, kao i više predstavnika Slovenije u Evropskom parlamentu iz različtih stranaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.