Ministar ne želi da vrati 400.000 evra

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar ne želi da vrati 400.000 evra

Ministar Bratislav Gašić kaže da Ministarstvo Vojske nema nameru da gradu Čačku vrati 400.000 evra, koliko je lokalna samouprava preplatila Dom Vojske.

On je izjavio i da ne dolazi u obzir da kao kompenzaciju za dug vojska gradu preda jednu od dve čačanske kasarne.

Grad je reprezentativni objekat u strogom centru grada kupio pre pet godina za 1,6 miliona evra.

Problem je nastao kada je ustanovljeno da njegova površina nije 2.200 kvadrata, po kojoj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << formirana prodajna cena, već 1.600.

Predstavnici lokalne samouprave tada su govorili da je za ovaj veliki nesklad odgovorna Poreska uprava, koja je prihvatila dokumentaciju Ministarstva odbrane bez izlaska na lice mesta.

Nakon teških i dugih pregovora prethodna garnitura ministarstva pristala je da preplaćeni iznos od 400.000 evra vrati tako što bi gradu ustupila 1,5 hektara zemljišta u bivšoj kasarni “Ratko Mitrović”, uz doplatu grada od 220.000 evra koji bi bili isplaćeni 2016. i 2017. godine.

- Tih 400.000 evra nisu otišli u budžet vojske, već u republičku kasu, tako da mi ne možemo da vratimo novac lokalnoj samoupravi. Takođe, ne možemo ni da poklonimo gradu kasarnu, jer vojska nijedan deo imovine više ne sme da ustupa besplatno. Jedino što možemo da učinimo je da Čačku ponudimo da kasarnu kupe na 60 jednakih mesečnih rata - izjavio je Gašić.

Za rodni Kruševac - ima

Dok Čačani traže da im Ministarstvo odbrane vrati novac, ministar Gašić ne štedi kada je u pitanju njegov rodni Kruševac. Prema vlastitim rečima, u taj grad se, nakon Beograda, slilo najviše državnog novca.

- Dobijena su sredstva za izgradnju četiri trake na Bruskom putu. Dobijen je i novac za sedam ulica. Takođe, obezbedio sam i sredstva za Radnički univerzitet kako bi konačno dobili sedište budućeg univerziteta u Kruševcu - izjavio je Gašić.

Gradska pravobraniteljka Katarina Novković kaže da će grad još jednom pokušati da postigne dogovor sa Poreskom upravom, a da će u slučaju negativnog ishoda podneti tužbu.

- Poreska uprava je procenom napravila najveću zabunu. Procenili su površinu na 2.200, iako ona u stvarnosti iznosi 1.600 kvadratnih metara. Dva puta smo im se obraćali da utvrde pravu vrednost, a sličan dopis uputila je i vojska. Odgovora još nema. Ukoliko uskoro ne bude pozitivnog odgovora, podnećemo tužbu - najavljuje Novkovićeva.

Za Stojana Markovića iz Pokreta “Dosta je bilo” neshvatljivo je da neko može da napravi previd od 400.000 evra.

- Previd bi bio da se pogrešilo u nekoliko stotina evra i to bih nekako mogao da razumem. Ovde očigledno neko nije uradio svoj posao kako treba. Bez obzira na to što nadležni i ovoga puta pokušavaju da prebace odgovornost na republičke institucije, krajnje je vreme za kadrovsko provetravanje u svim gradskim upravama - navodi Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.