Matić: Prihod 100 miliona evra prelaskom na digitalni signal

Izvor: Blic, 02.Sep.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Prihod 100 miliona evra prelaskom na digitalni signal

Srbija bi mogla da prihoduje 100 miliona evra od digitalne dividende, kad se od sredine iduće godine pređe isključivo na emitovanje digitalnog televizijskog signala, najavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Podsećajući da je juče zvanično počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala i da proces prelaska na isključivo digitalni signal mora da se završi do 17. juna 2015, ona je rekla za RTS da je to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "vrlo značajno za nas kao državu jer digitalizacija ima impakt na ekonomiju države", ali je i "veliki iskorak u tehnološkom smislu".

- Prodajom spektra analognih frekvencija neke države u okruženju su od te digitalne dividende prihodovale po 100 miliona evra - izjavila je Matićeva.

Ona je istakla da ćemo prelaskom na digitalni televizijski signal osloboditi spektar analognih frekvencija, "naš resurs koji ima izuzetnu vrednost na tržištu", koji će moći će bude ponuđen operaterima, a imaće za rezultat bolje pokrivanje signalom mobilne telefonije i brži mobilni internet. Građanima koji još primaju analogni TV signal Matićeva je poručila da mogu da zadrže krovne i sobne antene, ali da će morati da nabave adapter (set-top boks), koji će omogućiti da naši stari televizori i dalje prihvataju signal.

Ističući da će ministarstvo, koje pokriva i trgovinu i telekomunikacije, pratiti cenu koju će prodavci ovih boksova formirati na tržištu, ona je dodala da je sasvim logično da će njihove cene da padnu.

- Najsiromašniji građani dobiće uređaj besplatno, pre svega korisnici novčano-socijalne pomoći - rekla je Matićeva i najavila da će vlada doneti uredbu na osnovu koje će se odrediti kriterijumi i rok njihove isporuke.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prvog septembra počeo prelazak na digitalni TV signal

Izvor: Bor030.net, 03.Sep.2014, 10:04

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obaveštava građane koji TV signal primaju putem antene da je 1. septembra zvanično počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala...Digitalni signal trenutno pokriva preko 90% stanovništva Srbije i TV gledaoci treba da počnu da se orijentišu...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.