MMF upozorava na rast bankarstva iz senke

Izvor: Blic, 02.Okt.2014, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF upozorava na rast bankarstva iz senke

Slabo regulisano "bankarstvo iz senke" naraslo je do ogromnih proporcija u globalnom finansijskom sistemu i predstavlja sve veći rizik po stabilnost brojnih zemalja, pogotovo SAD, saopštio je juče Međunarodni monetarni fond (MMF).

Banke u senci širom sveta upravljaju sredstvima vrednim čak 60.000 milijardi dolara, navodi MMF.

Bankarstvo u senci uključuje legalne, ali slabo kontrolisane institucije kao što su fondovi i finansijske kompanije u zemljama u usponu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje uzimaju novac od investitora i pozajmljuju ga kao banke.

Poslovanje takvih institucija cveta u poslednjih šest godina u svetlu niskih kamatnih stopa u "klasičnim" bankama, budući da investitori žele veći povrat svojih sredstava. MMF, ipak, upozorava da su rizici u bankarstvu iz senke veliki jer takve kompanije mahom zavise od kratkoročnog finansiranja.

U slučaju izbijanja panike, masovno povlačenje sredstava iz banaka u senci može da uzdrma širi finansijski sistem i celokupnu globalnu ekonomiju, što se i desilo tokom finansijske krize 2008.

Nakon finansijske krize, moć banaka iz senke samo je porasla, navodi MMF. U SAD, takve banke imaju gotovo dvostruko više sredstava od "običnih" banaka, a u evrozoni, kao i u zemljama u razvoju, njihova sredstva vredna su oko 60 odsto sredstava banaka.

Bankarstvo iz senke cveta u Kini, gde se banke suočavaju sa kontrolama kamatnih stopa, što štediše podstiče da potraže bolji povrat sredstava van banaka. MMF procenjue da bankarstvo iz senke u Kini "teško" oko 35 do 50 odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.