LoL: Should you play? Graves - The Outlaw?

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LoL: Should you play? Graves - The Outlaw?

Jedan od najpopularnijih ADC šampiona (heroji koji se baziraju na jačini običnog udarca) u League of Legends svetu, Graves je naš sledeći izbor u serijalu “Should you play?” Iako, doduše, se Graves više ne praktikuje toliko kao ADC heroj već se sve češće igra na top poziciji ili u džungli, mi svakako želimo da pređemo sve njegove pluseve i minuse, protiv koga je jak i slab i sve u svemu objasnimo njegove mogućnosti.

Graves ima veliki “burst dmg” što u suštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znači da čitava šteta koju on nanosi protivnicima se dešava odjednom a zatim čeka da prođe cooldown (cd). Ukoliko Graves dostigne svoj pun potencijal, taj burst dmg praktično “istopi” protivnike kao što su drugi ADC heroji iz razloga što su veoma laka meta. Međutim iako on mora da čeka da prođe cd, veliki plus kod njega je što i bez svojih magija može u potpunosti da se osloni na jačinu svog udarca, tako da i za vreme trajanja cd-a nije beskoristan kao Lux, na primer. Dalje, Graves sa svojom W magijom ima mogućnost ograničenja vidnog polja protivniku što je izuzetno povoljno kada njegov saveznik iz džungle odluči da “genkuje”. Takođe, ukoliko se u timskim borbama W magija baci dobro – na više protivnika, može doći do preokreta u igri upravo zahvaljujući Graves-u.

Graves radi i dobar AOE dmg (pravi štetu na više meta) sa svojom Q i ulti (R) magijom. Sa R magijom on ispali jednu granatu i uradi dmg na više protivnika i takođe se odgurne u pravcu suprotnom od neprijatelja što mu omogućava beg u situacijama kada je on meta. I E magija mu omogućava da lako pobegne ili izbegne neprijateljske napade. Kad smo već kod njegove E magije, upravo je ona razlog zašto je Graves kao šampion LoL-a toliko jak. Osim što mu daje još jedan metak prilikom običnih udaraca i smanjuje joj se cd kada se pogodi kula ili protivnik, E magija mu daje i armor i magic resist (smanjuje količinu šete koju prima od protivnika čiji se dmg zasniva na magijama, ne na običnim udarcima – magovi) i “naslaže” se 4 puta što ga čini iznenađujuće tenk herojem. Iz ovog razloga Graves može da parira tabačima sa top staze. Graves se može igrati i kao heroj u džungli jer njegovi obični udarci odbijaju kripove i stovrenja iz džungle što onemogućava svorenja poput plavog buff-a, koji tuče iz blizine, da mu uradi dmg.

Graves ima vrlo malo mana. Da, dobro ste pročitali. Smatramo da je on, trenutno, jedan od najjačih heroja u LoL-u i ako ste rešili da ove sezone dođete do platine ili još dalje savetujemo da uvežbate ovog heroja. Naravno, ne može se dogurati toliko daleko samo uz pomoć njega jer to ipak zavisi od vaših sposobnosti. Ali, bilo kako bilo, i on ima mane. Graves ima mali domet magija za jednog ADC-a i zbog toga se vrlo često desi da izgubi stazu jer ga pregazi, recimo Caitlyn. Iz tog razloga se on sve češće i igra na drugim pozicijama. Takođe, da bi uradio pun dmg protivniku neophodno je da se približi neprijatelju što može biti problem kada ste nasuprot heroja koji imaju opciju držanja distance.

Graves je jak protiv šampiona poput Darius i Mundo jer su to heroji koji moraju, takođe, da se približe da bi naneli ikakvu štetu. Uz pomoć E magije, Graves može lako da “šeta” protivnike i istovremeno radi dmg što mu daje veliku mobilnost i mogućnost da pobedi protivnike poput Darius-a. Međutim, iako najiskrenije smatramo da Graves nema ravnog, da nam neko zapreti pištoljem možda bismo rekli da su šampioni poput Jax, Pantheon i Caitlyn koliko toliko sposobni da ga onemoguće. Caitlyn zbog velikog dometa njenih magija što joj omogućava da mu nanosi štetu sa bezbedne udaljenosti, a Jax i Pantheon iz razloga što mogu da mu blokiraju udarce (Jax ima mogućnost izbegavanja udaraca sa E magijom, a Panth od pasivne magije dobija blokiranje).

Kao saveznik, Graves ima dobru sinergiju sa herojima koji imaju dobar “crowd control” (CC). Šampioni poput Taric, Leona i Blitzcrank koji mogu da barem na sekund onesposobe protivnike mnogo doprinose Graves-u i olakšavaju mu gađanje mete.

Naša preporuka za predmete koje bi Graves trebao da uzima tokom partije su Death’s Dance, Phantom Dancer, Maw of Malmortius i Sterak’s Gage. A ako igrate poziciju džungle preporučujemo i Skirmisher’s Sabre – Warrior. Naravno sve u zavisnosti koju poziciju igrate budući da Graves može da briljira na svim pozicijama osim kao support. Pored ovoga, savetujemo i da vam “keystone mastery” bude Warlord’s Bloodlust jer mu daje da u situacijama kada ima malo života sa udarcima dobija veći life steal (leči sam sebe). Uz pomoć toga i gore navedenih predmeta Graves može da se, sa na primer 400 HP-a (života), bori 1 na 3 (naše iskustvo).

Na kraju krajeva, Graves je jedan izuzetno jak šampion u LoL-u i mnogi profesionalni igrači ga ili biraju ili banuju. Veoma je teško pobediti igrača koji je maher sa Gaves-om kada mu otključa pun potencijal. Na skali od 1-10 mi bismo Graves-u dali ocenu 8,5 ili 9 trenutno, jer nas zaista skoro nikad nije izneverio. Naravno, mnogo faktora igra ulogu u čitavom League of Legends univerzumu, pa tako i kod njega, tako da uglavnom sve zavisi od samog igrača. Svakako ovo je zasnovano na našem ličnom iskustvu, ali smatramo da kada je u pitanju Graves ne postoji heroj koji može da mu lako parira.

izvor: klanrur.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.