Lični predmeti patrijarha Pavla izloženi u Muzeju SPC: Skroman, pedantan i voljen:

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lični predmeti patrijarha Pavla izloženi u Muzeju SPC: Skroman, pedantan i voljen:

Njega je Bog darovao dobrim rasuđivanjem i uočavanjem stvari. Kada god mu je neko nešto tražio, uvek je želeo obrazloženje. Pa ako je neko vešt i da mu dobar razlog, on izađe u susret.

Ovako o patrijarhu Pavlu, dok obilazi postavku njegovih ličnih stvari u Muzeju SPC, priča otac Jovan Radosavljević, koji je Gojka Stojčevića, što je Pavlovo svetovno ime, upoznao još 1944.

Seća se Pavlove pedantnosti dok gleda rukom, grafitnom olovkom čitko pisane spiskove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manastirskih knjiga, rasporede dnevnih aktivnosti...

- Isto je tako popisivao i bratstvo manastirsko u Rači, kada je ko došao od iskušenika, kada se ko zamonašio. Tu je i tačno zapisano da se on zamonašio na Petrovdan 1948. u manastiru Blagoveštenje - navodi Jovan šetajući pored vitrina sa Pavlovim alatom, cipelama koje je sam pendžetirao delovima starih automobilskih guma...

Tu je i šivaća mašina koju je patrijarh koristio, arhimandritski štapovi koje je svakodnevno koristio. A sve je to samo deo njegovih stvari koje se čuvaju u manastiru Rakovica.

U kutku, koji je praktično kopija radnog prostora patrijarha Pavla, stoje ćirilična pisaća mašina sa ruskim slovima, metalna kutija za olovke koje je koristio, bočica sa zelenim mastilom i lampa koju je sam Pavle sastavio od delova stare svetiljke i parčića lima.

Popravljao satove u mladosti

Uvek je nešto majstorisao, zanimao se nečim kada god je bio slobodan. Kao mlađi je popravljao i neke satove, pravio krstove, išlo mu je to od ruke - priča otac Jovan, koji je napisao i knjigu „S patrijarhom Pavlom kroz život“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.