Lavina poruka mržnje u pojedinim medijima

Izvor: Blic, 25.Dec.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavina poruka mržnje u pojedinim medijima

Dron na utakmici Srbija - Albanija i poseta premijera Albanije Edija Rame dva su događaja koja su izazvala najviše lavina poruka mržnje koje su preneli mediji.

Ovo je su neki od rezultata istraživanja "Znakovi na putu: Ideje i poruke ekstremizma u medijima u Srbiji” koje je obavio Ebart medijski arhiv uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Rezultati ukazuju da je među medijima koji prenose ekstremističke poruke mali broj štampanih medija na čelu sa tabloidima, među >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojima prednjači “Informer” i neki veb portali.

- "Informer" prednjači jer je njegov urednik uneo nešto sasvim novo u ovu problematiku. On je svoju tviter poruku "Onaj ko letuje u Hrvatskoj, kupuje u Ideji i pije vodu Janu, zaslužuje da opet bude zaklan" postavio na naslovnu stranu "Informera". To je inovacija da sa svog tviter naloga skočite na naslovnu stranu, izjavio je novinarima osnivač medijskog arhiva Ebart Velimir Kazimir Ćurguz juče u Medija centru.

Prema njegovim rečima, elektronski mediji, a posebno televizija, ne učestvuju u “proizvodnji” takvih poruka, ako se isključe rijaliti programi i voditelji koji koriste neprilične asocijalice i metafore.

Prema rečima medijskog analitičara Danice Laban od avgusta do decembra ove godine koliko je trajalo istraživanje, mesečno se 11 puta pojavljivala reč “šiptar” u medijima, a samo u oktobru 45 puta.

- Govor mržnje pojavljivao se kroz otvorene poruke, imenovane sagovornike, anonimne izvore, pisma čitalaca. Mediji zloupotrebljavaju stavove sagovornika, plasiraju ih bez ograđivanja. Kroz pisma čitalaca plasiraju se informacije koje redakcija sama ne bi smela da objavi - rekla je Laban.

Ona upozorava da novinar treba jasno da se ogradi od poruka mržnje.

- Nedavno je objavljeno pismo “Šiptari divljaju”, a sam sadržaj nije bio takav. Redakcije ne bi smele da izmišljaju anonimne izvore što je čest slučaj. Postoji Savet za štampu, ali može da reaguje tek kada primi žalbu, a nju mogu podneti ili pojedinac ili organizacija koja određenu temu ima u svojoj osnovi. Recimo, na naslov “Turci najavljuju masakr” nemamo odgovor ko može da se žali Savetu. Nemamo organizaciju turske manjine, nema pojedinca - objasnila je Laban.

Ćurguz je upozorio da se ugrožavanjem kredibiliteta medija gubi poverenje u demokratiju, u svaku politiku pa i u sve ostalo, te da društvo mora ozbiljnije da se pozabavi tim problemom.

- Svi koji osete da im je ugrožena pristojnost uskoro će moći na našem sajtu da potraže tekstove na koje žele da reaguju, ali i da dobiju savet kako to da rade i na koji tačno član Kodeksa da se pozovu u smislu njegovog kršenja. Važno je i da novinarska udruženja reaguju - kazao je Ćurguz.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.