Laureati Nagrade za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića izlažu u Haosu

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laureati Nagrade za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića izlažu u Haosu

Izložba radova dobitnika Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimira Veličkovića za 2013. godinu biće otvorena sutra (20) u beogradskoj galeriji Haos. Na otvaranju će biti objavljena i imena nagradjenih za 2014. godinu.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Nataše Kokić, Vladimira Lalića i Predraga Damjanovića, kao i crteži pohvaljenih učesnika konkursa za 2013. Ane Šimić, Aleksandra Brankovića, Kristine Pirković i Vladimira Magdelinića.

Akademik Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Veličković rekao je na konferenciji za novinare da će na izložbi biti predstavljena bogata i originalna selekcija radova različitih autora koji imaju sopstveni umetnički rukopis.

Prema njegovim rečima žiri novog, sedmog po redu konkursa, nije insistirao na nekom posebnom opredeljenju u umetničkom izrazu, ali je konstatovao da je izbor od oko 140 kandidata bio bogat i da su učesnici pokazali određeni nivo, želju i vitalnost.

Na ovogodissnjem konkursu za nagradu iz Fondacije Vladimira Veličkovića učestvovalo je 132 umetnika sa više od 1.500 radova koje su pregledali članovi žirija Dušan Otašević, Mrđan Bajić, Irina Subotić i Borka Božović.

Na izlozzbi prošlogodišnjih laureata, biće predstavljeni radovi veoma različiti po izrazu i interesovanjima umetnika, izboru tehnike, formata i ispitivanju čovekove prirode i okruženja, najavili su organizatori.

Vladimir Lalić rekao je novinarima da je nagrada Fondacije Vladimira Veličkovića veoma značajna jer je bacila određeno svetlo na njegov umetnički rad.

- Na izložbi ću prikazati crtež velikog formata koji predstavlja simbiozu dvogodišnjeg rada, jedan apeks i dublji pogled iznutra na celu seriju koja je nagrađena na prošlogodišnjem konkursu - rekao je Lalić.

Predrag Damjanović predstaviće na izložbi grafite i crteže, a kako je rekao, očekivao je da će biti nagrađen, jer novi, drugačiji pristup i crtež koji zalazi u polje instalacije odgovaraju tipu konkursa.

- Iz forme malog crteža grafitom izlazim u javni prostor i pozivam se na istoriju u vidu manifesta i javnog izraza, a sadržaj mojih radova bavi se kljuccnim mestima u ljudskoj prirodi, psihologiji, ponašanju i vrednost prolaznog momenta - rekao je Damjanović.

On je naglasio da će njegovi grafiti biti prekrečeni posle izložbe i uništeni, ali da će ostati poruka koja je u prošlosti imala isti vid, pojavila se, zatim nestala i postoji samo u sećanju.

Izložba troje nagrađenih i četvoro pohvaljenih učesnika konkursa za dodelu Nagrade za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića biće otvorena u galeriji Haos u Beogradu do 16. januara 2015.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.