Lampa koja radi na so i čašu vode (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lampa koja radi na so i čašu vode (VIDEO)

Lampa koja radi na čašu vode i dve kašičice soli se proizvodi samo za humanitarne organizacije i izbjeglice, ali će uskoro će postati dostupna na tržištu

Lampa SALt, kako je zaštićeno ime projekta, mjenja život Filipinaca, a uskoro će i ostatka svjeta. Revolucionarnu tehnologiju razvila je Aisa Mijena za domaćinstva koja ne mogu da priušte ili nemaju pristup električnoj energiji.

Umesto da se stanari oslanjaju na petrolejke (i rizikuju požare) ili koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << skupe lampe na baterije, njena naprava rasvetljava jeftino i sigurno.

Sve što je potrebno je čaša vode i dve kašičice soli. Ili čaša morske vode, što je posebno važno za Filipine zbog potresa, cunamija, tajfuna i ostalih katastrofa koja često ostavljaju stanovništvo bez krova nad glavom. Čak su i elektrode posebne – rade čitavu godinu, a da ih nije potrebno zameniti.

Za sada, lampa se proizvodi samo za humanitarne organizacije i izbjeglice, ali će uskoro će postati dostupna na tržištu. Osim lampi, članovi projekta nastoje da stvore i verziju koja će puniti mobilne i ostale mobilne električne uređaje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.