Krka više neće  moći da krka na naš  račun

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krka više neće moći da krka na naš račun

Od novca koji je u ovoj godini „Pošta Srbije“ planirala za reprezentaciju moguće je napraviti 147.000 obroka u narodnoj kuhinji.

Ovakav odnos prema državnom novcu Vlada neće više dozvoljavati. Već u programu poslovanja svi troškovi koji ne donose novu vrednost moraće da se smanje.

To važi bukvalno za sve, od velikih JP koje kontroliše Vlada do onih najmanjih, po opštinama. Kako saznajemo, ovih dana o merama štednje sa svakim direktorom JP posebne razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodiće ministar privrede Željko Sertić i njegov tim.

Ograničene naknade

Sva javna preduzeća moraće da poštuju odluku o ograničenju naknada za predsednike, zamenike i članove nadzornih odbora. Za predsednike naknada u narednoj godini ne može biti veća od 67.407, zamenike do 53,925, a za članove do 44.938 dinara.

- Iznosi reprezentacije regulisani su internim pravilnicima, ovlašćenjima, kriterijumima. Taj segment je najčešći predmet reakcija javnosti. Uloga nadzornih odbora će u ovom delu biti ključna kako u postavljanju smernica, tako i kod kontrole rada rukovodstva i svih zaposlenih. Svačiji trošak reprezentacije mora da odobri viša instanca i najčešće je to sve regulisano valjano, ali se ne sprovodi. Neosnovana reprezentacija, neplanirani trošak, neprimereni trošak ne smeju biti odobreni. Neko to mora da uoči na vreme, da postavi sistem i da kaže ne! Na taj način stvaramo novi sistem vrednosti kako treba da se ponašaju i da delaju rukovodioci najvažnijih preduzeća. Onda će i javnost i zaposleni drugačije gledati na rukovodstvo - kaže za “Blic” posebni savetnik ministra privrede Milan Todorović.

Sponzorstva i donacije takođe će biti predmet posebnih kontrola.

- Sponzorstvo koje ne rezultira boljim imidžom, ugledom preduzeća nije ispunilo svoju funkciju. Sponzorstvo je deo marketing strategije, a donatorstvo je pomoć društvu, ali te aktivnosti ne smeju da ugroze uspešno obavljanje osnovne aktivnosti. I javna preduzeća su deo profitnog sektora i tako treba da se ponašaju, a ne da preuzimaju na sebe obaveze finansiranja društvenih aktivnosti van okvira njihovog poslovnog segmenta - konstatuje Todorović.

Većina firmi u većinskom državnom vlasništvu je, kako za “Blic” nezvanično kažu neki od njihovih rukovodilaca, pri kraju izrade novih planova.

- Aerodrom “Nikola Tesla” završava posao pripreme programa poslovanja za narednu godinu. Mi smo, rebalansom plana, po mom dolasku već smanjili troškove reprezentacije na osam miliona, a za narednu godinu planiramo tri miliona dinara za ove namene - kaže za “Blic” direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stop bahatosti: Javna preduzeća pod lupom

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2014

Od novca koji je u ovoj godini “Pošta Srbije“ planirala za reprezentaciju moguće je napraviti 147.000 obroka u narodnoj kuhinji. Ovakav odnos prema državnom novcu Vlada neće više dozvoljavati. Već u programu poslovanja svi troškovi koji ne donose novu vrednost moraće da se smanje...To važi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.