Kriju od građana kad i koliko će struja da poskupi

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriju od građana kad i koliko će struja da poskupi

Struja u Srbiji mora da poskupi i poskupeće, ali kada tačno, u Nemanjinoj 11 ili ne znaju ili ne žele da kažu.

Na pitanje novinara „Blica“ kada će naredne godine struja poskupeti, i za koliko, ministar za energetiku i rudarstvo Aleksandar Antić kaže da ne voli da licitira rokovima, ali i da poskupljenja u ovoj godini neće biti. Ministar je, pritom, priznao da cena struje u Srbiji nije ekonomska, ali da će Vlada ka tome ipak ići.

- Do ekonomske cene će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doći postepeno, a pri svakom povećanju cene uzimaćemo u obzir ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji - rekao je Antić. Kako je objasnio, EPS zbog netržišne cene jede samog sebe. Odluka da struja ne poskupi u 2014. doneta je u saradnji sa Vladom, uzimajući u obzir standard građana i reformske mere.

Struja u Srbiji je jeftinija za 30 odsto nego u Makedoniji, a 40 odsto nego u Crnoj Gori i Bosni. Strategijom razvoja do 2025. definisano je da se mora dostići tržišna cena, pa bi do 2017. morala da bude veća do 30 odsto.

Ljiljana Hadžibabić, član Saveta Agencije za energetiku, napominje da EPS prošle godine jeste ostvario dobit, ali da ta kompanija nema dovoljno sredstava za gradnju i investiranje.

- Potrebno je češće tražiti povećanje struje, a ne jednom godišnje. Izlazak na otvoreno tržište EPS-u jeste doneo dobit, ali sve dok cena struje ne bude tržišna, EPS neće imati dovoljno sredstava - poručila je Hadžibabić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da poskupljenja struje tokom zime neće biti, a sigurno i do proleća ili leta naredne godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.