Koliko dobro baratate hi-tech terminologijom

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko dobro baratate hi-tech terminologijom

Pre dve godine koristili smo upola manje tehnologije nego danas, pokazala su istraživanja ali u isto vreme i to da 70 odsto ljudi priznaje da se samo pretvara da zna značenje novih tehnoloških termina.

Da se lakše snađete, makar sa osnovnim pojmovima, donosimo vam mali vodič za tehnološke termine koji najviše zbunjuju korisnike.

Oblak (The Cloud)

- Servisi na Internetu zahvaljujući kojima ne morate da čuvate fajlove na svom uređaju. Vi ne morate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da znate fizičku lokaciju fajlova, ali im možete pristupiti lako uz Internet konekciju. Na primer, možete da gledate Netflix ili da koristite Gmail ma gde da se nalazite.

Striming (direktna reprodukcija sa interneta)

- Jednostavno slušanje muzike ili gledanje filmova i sličnog sadržaja online kad god vam odgovara.

Internet stvari (Internet of Things)

- Jednostavna mreža uređaja koja omogućava pametnim telefonima, frižiderima i veš mašinama da rade zajedno kako bi svakodnevni život učinili lakšim.

Optička vlakna

-  Optička vlakna su moćnija verzija telefonskih kablova. Mogu da se koriste za slanje kodiranih informacija u obliku svetlosnog zraka niz staklenu ili plastičnu cev. Svako vlakno je preko deset puta tanje od vlasi kose, ali zato može da prenese količinu podataka koja je ekvivalentna 25.000 telefonskih poziva.

Android

- Android je mozak koji čini tvoj pametni telefon pametnim. Pomoću njega rade sve kul opcije poput Mapa, Gmail –a, YouTube-a i drugih.

Na zahtev (On demand)

- Ako ste ikada gledali TV emisiju online, vi ste je pustili na zahtev. Ova opcija nam omogućava da gledamo online šta želimo, kada želimo i gde god želimo.

Nosiva tehnologija

- Tehnologija koju nosimo na sebi poput pametnih satova, fitnes merača, sportskih satova, čak i pametnih odela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.