Kolektiv: Prostor Društvenog centra na meti pljačkaša

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolektiv: Prostor Društvenog centra na meti pljačkaša

Aktivisti Društvenog centra (DC) iz Novog Sada saopštili su večeras da je prostor u kojem su do nedavno boravili i za koji pokušavaju da se izbore da im bude vraćen, postao meta pljačkaša koji "nesmetano obavljaju krađu".

Aktivisti su do nedavno boravili u jednoj od napuštenih zgrada u Kineskoj četvrti, ali su izvršitelji Javnog preduzeća Poslovni prostor 21. avgusta zapečatili prostorije i zabranili njihovo korišćenje.

"Ono što smo pretpostavili da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može desiti, desilo se. Prostorije DC, koje su apsurdnom birokratskom greškom Poslovnog prostora zapečaćene i nama nedostupne, postale su dostupne lopovima", upozorili su aktivisti na društvenim mrežama.

Kako su naveli, primetili su da su pljačkaši ušli kroz jedan od prozora i ukrali bojler, ali su dodali da zbog zapečaćenih vrata, nisu ulazili u prostorije, tako da se ne zna kolika je zapravo šteta.

"Aktivisti DC mogu samo nemo da posmatraju kako se ono što stvaraju ruinira i krade. Mi iz eksterijera, dok pokušavamo kroz pravni sistem Srbije da ostvarimo svoja prava, posmatramo kako se još jedna zdrava i konstruktivna inicijativa zatire i kako se čeka sneg da pokrije praznoću i mrtvilo koje ostaje iza svega", dodali su aktivisti.

Napisali su da institucije kojima su se obraćali pokazuju "neverovatan stepen ignorancije i nezainteresovanosti", i dodali da "tužno mogu da konstatuju da se pravno i formalno stvar nije pomakla sa početka".

"Novom Sadu je potreban DC i mi nećemo dozvoliti da bez njega trajno ostanemo", poručili su aktivisti.

Tokom oktobra organizovan je i niz protesta, koncerata i tribina ispred zapečaćenih prostorija, a aktivisti su započeli i dijalog sa predstavnicima Poslovnog prostora kako bi dobili dozvolu da koriste ovu zgradu, koja prema njihovim navodima, nije namenjena za izdavanje.

Tokom dve godine boravka u njoj, aktivisti su sredili enterijer i dvorište, i u njima organizovali koncerte, projekcije filmova, humanitarne akcije, tribine i mnoge druge kulturne i zabavne sadržaje za mlade, koji su bili besplatni.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Aktivisti: Opljačkan prostor DC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014

Aktivisti novosadskog Društvenog centra (DC) saopštili su da su prostorije u kojima se do nedavno nalazio taj centar postale meta lopova...U saopštenju se upozorava da aktivisti mogu samo nemo da posmatraju kako se ono što su stvarali ruinira i krade..."Kroz jedan od prozora, provalnici su ušli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.