Kina izdvaja 81 milion dolara za Avganistan

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina izdvaja 81 milion dolara za Avganistan

Kina je saopštila da će izdvojiti ove godine 500 miliona juna (81 milion dolara) bespovratne pomoći Avganistanu, prenosi danas Čajna dejli.

Na međunarodnom skupu posvećenom Avganistanu, održanom u Pekingu,

Kina je najavila da će u naredne tri godine obezbediti 1,5 milijardu juana (244 miliona dolara) pomoći za tu zemlju.

Na otvaranju skupa, kineski premijer Li Kećijang je rekao da "odlučnu podršku mirnoj rekonstrukciji Avganistana treba da čine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konkretne aktivnosti, a ne usmena obećanja".

On je rekao da će Kina pomoći u obuci 3.000 ljudi u različitim oblastima u predstojećih pet godina, kao i da će obezbediti 500 stipendija.

Kina se založila i za jačanje bilateralne saradnje kroz projekte izradnje infrastrukture, poljoprivrede i eksploatacije ruda. Li je predstavio i plan u pet tačaka za rešavanje avganistanskog pitanja, koji uključuje i pomirenje različitih političkih partija u Avganistanu i brži ekonomski oporavak.

Međunarodna zajednica treba da poštuje avganistanski suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, da se ne meša u unutrašnja pitanja i podrži napore Avganistana da osigura bezbednost i stabilnosti, rekao je Li.

Kineski premijer je apelovao na međunarodnu zajednicu da ispuni svoju

obavezu u pružanju pomoći Avganistanu kako bi ta zemlja dostigla održiv ekonomski razvoj.

Kina je prvi put domaćin međunarodne konferencije o Avganistanu što

potvrđuje sve veću ulogu Pekinga u toj zemlji, u trenutku povlačenja većeg dela američkih i međunarodnih snaga.

Kabul je početkom oktobra, dan po stupanja na dužnost novog predsednika Ašrafa Ganija, potpisao sporazum sa SAD i NATO o ostanku oko 12.500 stranih vojnika u toj zemlji, što je prethodni predsednik Hamid Karzaj odbijao da učini.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina izdvaja 81 milion dolara za Avganistan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Okt.2014

Kina je saopštila da će izdvojiti ove godine 500 miliona juna (81 milion dolara) bespovratne pomoći Avganistanu, prenosi danas Čajna dejli...Na međunarodnom skupu posvećenom Avganistanu, održanom u Pekingu, Kina je najavila da će u naredne tri godine obezbediti 1,5 milijardu juana (244 miliona...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.