Kanada uvela dodatne sankcije Rusiji

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada uvela dodatne sankcije Rusiji

Kanada je danas saopštila da je uvela dodatne sankcije Rusiji, koje uključuju i restrikcije na izvoz tehnologija koje se koriste u naftnoj i gasnoj industriji.

Ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd je rekao da je dodatnim sankcijama obuhvaćeno 11 Rusa i devet Ukrajinaca zbog, kako je naveo, ruskih akcija u Ukrajini.

"Ništa ne činiti nije opcija", kazao je Berd na konferenciji za novinare i dodao da su efekti sankcija vidljivi.

"Sada, sa velikim padom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cene nafte, sankcije imaju veliki efekat, i nadam se da će predsednik Vladimir Putin izabrati drugi put", istakao je on.

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je juče zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primeni kaznene mere navedene u dokumentu, koji je pre šest dana usvojen u Kongresu. On je naveo da bi mogao da primeni ovlašćenja sadržana u meri, "ukoliko okolnosti to budu zahtevale".

Zakon zahteva od predsednika da primeni sankcije na ruske državne kompanije koje se bave proizvodnjom oružja i druge kompanije iz sfere odbrane, ali mu takođe daje mogućnost da od sankcija odustane.

Američki Kongres usvojio je pre šest dana nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsednika Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je duboko razočarano što je Obama potpisao zakon o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji povodom ukrajinske krize.

"Nećemo pustiti da neprijateljske akcije Vašingtona ostanu bez reakcije", stoji u saopštenju Ministarstva. "Odluka o mogućem odgovoru zavisiće od američke primene novog zakona u praksi", poručuje rusko ministarstvo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.