Kamaz će dobiti državnu garanciju na 35 milijardi rubalja

Izvor: Blic, 20.Avg.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamaz će dobiti državnu garanciju na 35 milijardi rubalja

Ruska vlada će dati fabrici kamiona Kamaz 35 milijardi rubalja (970 miliona dolara) garancije na rok od 15 godina, rekao je premijer Dmitrij Medvedev u susretu sa direktorom fabrike Sergejem Kogoginom.

Ruska vlada će dati fabrici kamiona Kamaz 35 milijardi rubalja (970 miliona dolara) garancije na rok od 15 godina, rekao je premijer Dmitrij Medvedev u susretu sa direktorom fabrike Sergejem Kogoginom.

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Besplatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Prema uredbi vlade, garancije će biti date u obliku korporativnih obveznica. Za

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

davanje garancija odlučeno je na osnovu investicionog projekta Kamaza za razvoj novih modela i modernizaciju kapaciteta, preneo je Interfaks.

Medvedev je istakao da je Kamaz ruska "perjanica" po mnogim pozicijama. Poslednjih godina preduzeće je već sprovelo obimnu modernizaciju proizvodnje, ali ne treba da se zaustavi na tome, nego treba da radi dalje, dodao je premijer.

Kogogin je ukazao da je preduzeće započelo investicione projekte i naručilo opremu iz sopstvenih sredstava, ali da ona nisu dovoljna. Kamaz očekuje da do 2020. godine zaokruži investicioni programa. Do tada treba da bude izgrađena i nova fabrika za montažu.

Akcije Kamaza su na vest o dobijanju garancija skočile na Moskovskoj berzi četiri odsto (na 33,46 rubalja za akciju).

Rastu je doprinelo i to što je objavljeno da je Kamaz postigao dogovor sa austrijskim Palfingerom o osnivanju dva zajednička preduzeća za proizvodnju komponenata i montažu kamiona i opreme.

Palfinger će u zajedničkim preduzećima imati 49 odsto udela, a Kamaz 51 odsto.

Prema oceni Kamaza, ukupan pad automobilskog tržišta iznosi trenutno 19 do

20 odsto, pri čemu je udeo te kompanije na tržištu teretnih automobila zemlje 45 do 49 odsto. Medvedev je rekao da je vlada zajedno sa ministrarstvom trgovine i ministarstvom za ekonomski razvoj spremna da razmotri mere za dodatno stimulisanje tržišta automobila.

Kamaz je u prvom polugodištu smanjio prodaju u Rusiji 7,2 odsto na godišnjem nivou, na 16.100 vozila. Neto profit kompanije istovremeno je bio 11 miliona rubalja, što je čak 219 puta manje nego u prvih šest meseci 2013. godine, kada je bio 2,43 milijarde rubalja. Prihodi su pali 14 odsto, na 46 milijardi rubalja.

Grupa Kamaz obuhvata više od 150 organizacija u Rusiji, Zajednici Nezavisnih Država i daljem inostranstvu i zapošljava oko 50.000 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.