Kako je u Beograd stigla „Kupačica“

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je u Beograd stigla „Kupačica“

Zbirku strane umetnosti Narodnog muzeja čini 1.100 slikarskih i vajarskih dela, uglavnom evropskih umetnika od 14. do 20. veka.

 Dela iz Zbirke strane umetnosti bila su zastupljena u stalnoj postavci Narodnog muzeja sve do 1996. kada su, nakon krađe Renoarove „Kupačice“, povučena na bezbedno. Lopovi su uhvaćeni posle četiri dana, slika je oštećena, ali je vraćena nacionalnom muzeju u kome se od 1. juna 2003. ne nalazi stalna postavka zbog lošeg stanja zgrade na Trgu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << republike.

- Prve slike stranih autora u Narodni muzej stigle su u drugoj polovini 19. veka. Među prvim darodavcima bila je kneginja Julija Obrenović. Međutim, prva velika donacija bila je ona Bertolda Lipaja, slikara slovačkog porekla koji je neko vreme živeo u Veneciji i tamo prikupio zbirku od čak 90 dela italijanskih umetnika - kaže Jelena Dergenc, kustos Zbirke strane umetnosti.

Ovaj vredan poklon ujedno predstavlja i začetak italijanske kolekcije u okviru Zbirke, a rezultat je prijateljstva tadašnjeg direktora nacionalnog muzeja Mihajla Valtrovića i Lipaja, koji je bio veliki poštovalac srpskog naroda i njegove prošlosti.

- Danas italijanska kolekcija sa preko 200 dela predstavlja najbrojniju nacionalnu kolekciju koja sadrži dela nastala u rasponu od 14. do 20. veka - dodaje kustoskinja.

I kasnije, do kraja veka, Lipaj je, ovoga puta u Beču, nastavio s aktivnostima sakupljanja dela stranih autora.

- Pomenula bih i istoričara umetnosti Bernarda Berensona koji je poklonio i „Purpurne bukve“, fovističko delo Anrija Matisa. Međutim, u tom periodu i sam Muzej otkupljuje dela stranih umetnika nadmećući se na aukcijama. Tako je 1939. godine čuvena „Ruanska katedrala“ Kloda Monea kupljena od prihoda prodatih ulaznica, što bi danas bilo nezamislivo. I Renoarova „Kupačica“ nabavljena je na isti način, kao i dela Sislea, Degaa i Pisaroa - kaže Jelena Dergenc.

Radovi gotovi do maja 2016.

Sanacija, adaptacija i delom rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu počela je juče poslovima na fasadama i fasadnoj stolariji, a potom će biti nastavljena s unutrašnjim radovima.

- Pred nama je veliki posao i radujem se što smo ga započeli i što znam kada ćemo ga završiti, u maju 2016, na Dan Narodnog muzeja - istakao je Ivan Tasovac, ministar kulture. Narodni muzej će, i pored radova u toku, i naredna dva meseca biti otvoren za posetioce.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.