KONTROLA JAVNIH PREDUZEĆA Stevanović: Čelnici moraju da slušaju vladu

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONTROLA JAVNIH PREDUZEĆA Stevanović: Čelnici moraju da slušaju vladu

Sva rukovodstva javnih preduzeća koja se ne budu pridržavala uputstava o radu dobijenih od Ministarstva privrede biće pozivana na odgovornost, izjavio je Tanjugu državni sekretar ovog resora u vladi Dragan Stevanović.

 - Ukoliko bude utvrđeno da je reč o političkoj odgovornosti takvi će rukovodioci biti razrešeni, a ako bude utvrđen neki drugi oblik odgovornosti, za to će biti nadležni drugi državni organi, od policije do pravosuđa - rekao je Stevanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Pojasnio je da se čelnici javnih preduzeća moraju pridržavati ne samo uputstva koje je Vlada Srbije usvojila 14. novembra, a koje sadrži 19 pravila ponašanja, već i Zakona o javnim preduzećima.

- Ministarstvo privrede predvidelo je određene oblike kontrole, odnosno mogućnost da inspekcije uđu u svako javno preduzeće ili privredno društvo koje kontroliše država i da analizira njihovo poslovanje u skladu sa programom koji je utvrđen za tu godinu - objasnio je.

Sva javna preduzeća će, prema njegovim rečima imati obavezu da kvartalno izveštavaju ministarstvo o ostvarenim rezultatima, pa će samim tim moći da se prati u kojoj meri ona sprovode ono što je na početku godine dogovoreno. Inače, uputstva poslata na adrese svih javnih preduzeća obavezuju njihova rukovodstva da na najmanju moguću meru svedu rashode za reprezentzacije, donacije, sponzorstva i sve ono što je u domenu diskrecionih prava.

Stevanović je ocenio da bi prvi rezultati u radu javnih preduzeća po novim pravilima trebalo da se očekuju već u prvom kvartalu naredne godine, ali da bi bilo neozbiljno računati da javna preduzeća u sledećoj godini mogu sve probleme da reše kroz ovu vrstu kontrole.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.