Iz Microsofta poručuju: Nikog ne špijuniramo

Izvor: B92, 04.Okt.2015, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Microsofta poručuju: Nikog ne špijuniramo

Nakon što su se nedugo posle izlaska operativnog sistema Windows 10 na tržište pojavile informacije da Microsoft navodno špijunira svoje korisnike, rasprave ne jenjavaju.

Mnogi korisnici smatraju da im je ugrožena privatnost, zbog čega su u Microsoftu (napokon) odlučili da razjasne šta Windows 10 (ne) radi.

Jedna od najvažnijih figura kad je reč o Windows sistemima i vezanim uređajima, Teri Majerson na blogu je objasnio da korisnici potpuno kontrolišu informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje sistem prikuplja kako bi olakšao rad i poboljšao proizvod. Informacije se pak dele na tri nivoa: podatke vezane za sigurnost i pouzdanost, podatke vezane za prilagođavanje sistema i oglašivačke podatke.

Informacije vezane za sigurnost sistema i pouzdanost zapravo se prikupljaju preko anonimnog ID uređaja, a sadrže još i tip uređaja kao i podatke vezane za obaranje ili “zamrzavanje” aplikacije. Microsoft naglašava da ti podaci ne uključuju nikakve korisničke podatke i sadržaj. Posredi je “telemetrija kojom Windows s vremenom postaje stabilniji sistem i poboljšava korisničko iskustvo”.

Za poređenje, Majerson je spomenuo nedavnu situaciju u kojoj je grafički upravljački program izazvao niz problema i pad Windows 10 sistema na računarima širom sveta. Nakon što su dobili potrebne podatke, u Microsoftu su odmah kontaktirali partnere za ispravku upravljačkog programa pa je zakrpa stigla na računare Windows Insidera u roku od 24 sata. Nakon toga su se podaci s njihovih računara iskoristili za sve računare koji funkcionišu na osnovu zvanične verzije Windows 10, pa je problem s upravljačkim programom rešen u roku od 48 sati. “Tako nešto bi bilo jednostavno nemoguće da nema analize sirovih informacija”, stoji u blogu.

Microsoft objašnjava da prikuplja i podatke vezane za prilagođavanje sistema “da bismo pružili pristup servisima poput Outlooka, OneDrivea, Cortane, Skypea, Binga ili Windows Storea, a kako biste prilagodili svoje iskustvo rada na Windowsu, sinhronizovali datoteke na povezanim računarima i servisima, osigurali nadogradnje i tome slično”.

Korištenje Cortane počiva na navikama korisnika, a bez prikupljanja podataka ovaj virtuelni asistent ne bi mogao da uradi mnogo toga - baš kao ni Siri ili Google Now.

“Za razliku od drugih platformi, nezavisno od odabranih podešavanja privatnosti, ni Windows 10, ni bilo koji drugi naš softver ne skenira sadržaj vaših e-mail poruka ili drugih komunikacija niti datoteka na računaru, kako bi vam pružili prilagođene oglase”, tvrdi Microsoft.

Windows pak koristi tzv. advertising ID koji koriste developeri aplikacija i oglašivači za svoje potrebe (kao i kod Applea), a čak i to je moguće deaktivirati. Naravno, treba napomenuti da veliki deo prihoda Microsoft uzima od softverskih rešenja, a ne oglašavanja.

Više o svemu tome možete pročitati na zvaničnom Windows blogu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iz Microsofta poručuju: Nikog ne špijuniramo

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2015

Nakon što su se nedugo posle izlaska operativnog sistema Windows 10 na tržište pojavile informacije da Microsoft navodno špijunira svoje korisnike, rasprave ne jenjavaju...Mnogi korisnici smatraju da im je ugrožena privatnost, zbog čega su u Microsoftu (napokon) odlučili da razjasne šta Windows...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.