Iran sprečio pokušaj sabotaže cisterni s teškom vodom

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran sprečio pokušaj sabotaže cisterni s "teškom vodom"

Iranske vlasti su sprečile pokušaj sabotaže cisterni za transport "teške vode" koja je ključna komponenta nuklearnih reaktora, piše nezavisni iranski list "Arman", pozivajući se na zamenika šefa Iranske organizacije za atomsku energiju Asgara Zareana.

On je rekao da su iranski nuklearni stručnjaci sprečili pokušaj sabotaže "proteklih nedelja", ne navodeći tačan datum.

"Zahvaljujući potpunoj spremnosti naših kolega uspeli smo da otkrijemo i sprečimo pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sabotaže", izjavio je Zarean koji je zadužen i za nuklearnu bezbednost.

Zarean je dodao da iza pokušaja sabotaže "stoji neka strana zemlja", ali bez preciziranje bilo kakvih detalja i bez ocene šta je bio cilj sabotaže.

Teška voda nije radioaktivna, ali se koristi i u nuklearnim reaktorima u kojima se proizvodi električna energija i u onima u kojima se pravi nuklearno oružje.

Iran ima samo jedan poznati reaktor koji koristi tešku vodu koji je još u izgradnji. On se nalazi u Araku, u centralnom Iranu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.