Inicijativa za privatizaciju Tanjuga i još deset medija

Izvor: Blic, 17.Sep.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za privatizaciju Tanjuga i još deset medija

Državna novinska agencija Tanjug i deset lokalnih medija podneli su Agenciji za privatizaciju inicijativu za pokretanje privatizacije svojih preduzeća, rečeno je danas Beti u Agenciji za privatizaciju.

Po podacima Agencije dostavljenim Beti, pored Tanjuga, inicijativu za privatizaciju dostavila su javna preduzeća koja izdaju lokalne medije - Informativni centar Kosjerić, Radio-televizija opštine Kovačica, Radio Beočin, Ivanjički radio, Informativni pres centar opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vladičin Han.

U postupak privatizacije ušli su i Informativno javno preduzeće Preševo, Radio Ćićevac, Informativni centar Odžaci, Javno preduzeće štampa, radio i film Bor i Kulturno informatiovni centar Mladost iz Futoga.

Mediji koje je osnovala država, pokrajina ili lokalna samouprava trebalo je da do 13. septembra podnesu inicijativu za pokretanje postupka privatizacije, proističe iz novog Zakona o javnom informisanju i medijima.

Odluku o metodu privatizacije Agencija za privatizaciju će doneti u roku od 90 dana od dana podnošenja inicijative.

Rok za privatizaciju medija u vlasništvu države, pokrajine i lokalne samouprave je 1. jul iduće godine, a od tog dana biće zabranjeno finansiranje medija iz javnih prihoda. Umesto toga, biće uveden princip projektnog finansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do 1. jula 2015. godine, njihov kapital će biti prenet zaposlenima i to bez naknade, predvidjeno je Zakonom.

Ako zaposleni, međutim, ne budu prihvatili besplatne akcije svojih medija, to glasilo će prestati da postoji i biće brisano iz Registra medija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.