Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2016, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijci lansirali spejs šatl (VIDEO)

Indija je lansirala neimenovani model spejs šatla i time se pridružila trci za razvoj svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu. Model od sedam metara lansiran je iz Andra Pradeša i očekuje se da će letjeti 70 kilometara u atmosferu prije nego što padne u more.

Otkako je NASA 2011. godine prekinula Spejs šatl program, počela je međunarodna trka ko će dizajnirati alternativnu letjelicu, koja neće biti za jednokratnu upotrebu.

Ovakve letjelice značajno smanjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << troškove istraživanja svemira.Indija je uložila značajna sredstva u razvoj svemirskog programa. Letjelica poslata u orbitu Marsa je do sada najsmjeliji poduhvat, a Indija se nada da će dugotrajni šatl lansirati za 10 godina.

Spejs šatle je lansiran u ponedjeljak i ne očekuje se da preživi let. Dizajnirala ga je Organizacija za istraživanje svemira (Isro) kako bi prikupila bitne podatke o hipersoničnoj brzini i nezavisnom slijetanju. Model je razvijan posljednjih pet godina i koštao je 14 miliona dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.