I građani Bosne na listi za odstrel Islamske države

Izvor: Blic, 23.Sep.2014, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I građani Bosne na listi za odstrel Islamske države

Na meti radikalne terorističke organizacije Islamska država (IS) mogli bi se naći stanovnici svih zemalja čanica globalne antiterorističke koalicije, koju za sada čini više od 50 država uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pišu "Nezavisne novine".

Ekstremistička organizacija pozvala je, podseća banjalučki dnevnik, svoje pristalice da ubijaju građane onih zemalja koje učestvuju u koaliciji predvođenoj SAD protiv džihadista iz IS-a.

O koliko se dramatičnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pretnji radi, svedoči i činjenica da su teroristi IS-a svet više puta šokirali ne samo radikalnom ideologijom, nego i pogubljenjima stranih zarobljenika, novinara i humanitaraca, a snimke tih ubistava objavljivali.

Ne čudi stoga, piše list, što se brojne članice antiterorističke koalicije uveliko bave bezbednosnim aspektima u svojim državama, ali se to, tvrde stručnjaci, ne bi moglo reći i za BiH.

"BiH će morati, konačno, da pošalje poruku da će početi da se bori s ovim što se zove radikalni islamski fanatizam. Nemamo čak ni ministra bezbednosti, nismo usvojili izveštaj o stanju bezbednosti za 2013, niti znamo šta su nam ključni bezbednosni izazovi za ovu godinu", kritikuje predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić podseća da s prostora BiH postoji veliki broj ljudi koji se bore u redovima IS što je, ističe, dobar razlog da sve bezbednosne službe povedu računa o ovoj pretnji.

"To je vrlo ozbiljna pretnja. Službe bezbednosti treba da rade svoj posao onako kako treba, a mislim da svi treba da pojačamo napore protiv globalnog džihada. S njima nema dogovora, ili će nas oni pobediti, ili ćemo mi. Nema tu mesta bilo kakvim pregovorima", ocenjuje Dragišić.

BiH je na četvrtom mestu u svetu i prvom u Evropi prema broju članova IS-a u odnosu na ukupan broj stanovnika, alarmantni su podaci objavljeni u najnovijem izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Prema procenama CIA, u ovom trenutku na strani IS-a, organizacije koja je zauzela deo Iraka i Sirije, bori se 350 bosansko-hercegovačkih državljana koji su otišli u džihad, odnosno 92 na milion stanovnika.

Na neslavnoj listi odmah iza BiH su Kosovo (83 džihadista IS-a na milion stanovnika), Albanija (46), Palestina (28) i tek onda velike evropske države poput Danske, Francuske, Velike Britanije i Holandije.

Komentarišući činjenicu da se BiH našla ovako visoko na ovoj listi, bezbednosni stručnjaci u BiH smatraju da i sama država može biti tretirana kao bezbednosna pretnja, zbog čega zemlje u okruženju i Evropska unija mogu da počnu da razmišljaju o preduzimanju mera.

"Dakle, ukoliko BiH ne preduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovodi se u složenu situaciju", upozoravaju stručnjaci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.