Hrvatski vojni invalidi i veterani ni u Saboru nisu odustali od zahteva za smenu ministra

Izvor: Blic, 30.Okt.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski vojni invalidi i veterani ni u Saboru nisu odustali od zahteva za smenu ministra

Hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji, koji već danima protestuju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, nisu u Saboru ni raspravljali sa predsednikom Josipom Lekom, već su samo ponovili svoje zahteve i napustili salu.

Okrugli sto na kojem je u hrvatskom Saboru danas trebalo da bude razgovarano o pravima bivših vojnika trajao je svega 15 minuta, jer su ratni veterani nakon uvodnih reči predsednika Sabora Josipa Leke i predsednika Udruženja 100-odstotnih hrvatskih ratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnih invalida Đure Glogoškog, samo ponovili svoje zahteve i napustili skup.

"Tražimo smenu ministra boraca Predraga Matića i njegovih saradnika, te donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih boraca", rekao je Glogoški.

Leko je pokušao veterane odgovori od odlaska, ali da su oni ipak napustili Sabor i poručili da će svoje predloge dati tek nakon što Matić, njegov zamenik Vesna Nađ i pomoćnik Bojan Glavašević, budu smenjeni.

Nekoliko stotina ratnih vojnih invalida i demobilisanih pripadnika oružanih snaga Hrvatske koji danima protestuju pred Ministarstvom boraca, krenuli su tokom prepodneva u Sabor.

Na čelu povorke okićene državnim zastavama i zastavama gardijskih brigada veterani bila je slika Nevenke Topalušić, braniteljke sa 100 procentnim invaliditetom koja je preminula tokom protesta.

Policija je zatvorila Savski put, tako da nije bilo saobraćaja u oba pravca.

Danas je jedanaesti dan protesta na kome demonstranti traže ostavke resornog ministra Predraga Matića, njegove zamenica Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića i da se u što kraćem roku izradi ustavni zakon o braniteljima koji više nijedna politička opcija ne bi mogla da menja.

Premijer Zoran Milanović pozvao je branitelje da okončaju protest i razgovaraju u institucijama, a ne na ulici, dok je ministar Matić poručio da je uvek otvoren za razgovore, ali da ne pristaje na ultimatume, niti će podneti ostavku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.