Hrvatska poklanja oružje Kurdima po nalogu Amerike

Izvor: Blic, 22.Avg.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska poklanja oružje Kurdima po nalogu Amerike

Hrvatska vlada je na zahtev SAD odlučila da viškove naoružanja pokloni Kurdima u njihovoj borbi protiv pripadnika Islamske države, piše zagrebački Jutarnji list.

Vlada Hrvatske je odluku donela juče na zatvorenom delu sednice, a kako saznaje ovaj hrvatski dnevnik, reč je o poklanjanju pešačkog naoružanja i municiji koja će završiti u rukama iračke vojske i Kurda u borbi protiv “krvoločnih pripadnika grupe Islamske države”.

SAD su, naime, od svih članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO-a zatražile pomoć u naoružanju, a deo tako prikupljenih zaliha oružja prepustiće iračkoj vojci, odnosno Kurdima na severu Iraka. Tako je i Hrvatska dobila zahtev da naoružanje iz neperspektivnih viškova sa skladišta pokloni SAD-u, a oni će to oružje poslati kao pomoć Kurdima.

Budući da Hrvatska u svojim vojnim skladištima ima viškove oružja još od kraja poslednjeg rata na prostoru bivše Jugoslavije, država je na taj način odlučila da pomogne iračkim Kurdima, koji su većinom naoružani oružjem iz bivšeg ŠSR-a, pa će im ovo hrvatsko, navodi Jutarnji, biti kompatibilno.

Time se Hrvatska priključila grupi zemalja koje su odlučile da pomognu u odbrani Iraka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hrvatska poklanja oružje Kurdima po nalogu Amerike

Izvor: NaDlanu.com, 22.Avg.2014

Hrvatska vlada je na zahtev SAD odlučila da viškove naoružanja pokloni Kurdima u njihovoj borbi protiv pripadnika Islamske države, piše zagrebački Jutarnji list...Vlada Hrvatske je odluku donela juče na zatvorenom delu sednice, a reč je o poklanjanju pešačkog naoružanja i municiji koja će...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.