Hejgel: Sedam evropskih zemalja naoružavaće Kurde u Iraku

Izvor: Blic, 27.Avg.2014, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejgel: Sedam evropskih zemalja naoružavaće Kurde u Iraku

Sedam evropskih zemalja pridružiće se SAD u naoružavanju kurdskih snaga koje se bore protiv džihadističke organizacije Islamska država u Iraku, saopštio je u utorak šef Pentagona Čak Hejgel.

"Osim pomoći iz SAD i od iračkih vlasti, još sedam zemlja je obećalo da će hitno obezbediti oružje i vojnu opremu za kurdske snage - Albanija, Kanada, Hrvatska, Danska, Italija, Francuska i Velika Britanija", naveo je Hejgel u saopštenju koje prenosi AFP.

"Operacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su već počele i mi ćemo ih ubrzati narednih dana, a očekujemo da će još država dati svoj doprinos", poručio je Hejgel.

Albanija i Velika Britanija su već počele da šalju opremu Kurdima, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi, navodeći da "sve to tek počinje".

Kirbi je kazao da su SAD pomogle iračkoj vladi da avionima transportuje deo vojne opreme kurdskim snagama na severu Iraka.

Kurdima će, između ostalog, biti dostavljena municija za oružje malog kalibra, nakon što su kurdske snage tražile da im se pošalju oružje i oprema za borbu sa pripadnicima Islamske države.

Američka vojska od 8. avgusta bombarduje položaje Islamske države u Iraku, a najviše vazdušhih udara izvršeno je u blizini brane u Mosulu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.