HARDWARE: Asus Maximus VIII Extreme

Izvor: B92, 24.Maj.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HARDWARE: Asus Maximus VIII Extreme

Matična ploča je srce svakog računara ona služi da poveže sve vaše pažljivo odabrane komponente u jedan celovit sistem koji radi stabilno i pouzdano. Ali šta kada želite više od toga, šta kada želite ekstremni overklok procesora i memorije, kada želite da imate sve što možete da poželite od opcija za povezivanje, šta kada ne žalite koliko ćete potrošiti na matičnu ploču? Onda treba da pogledate Asus Maximus VIII Extreme.

Izgled i najbitnije karakteristike
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Asus Maximus VIII Extreme je trenutno najbolja matična ploča za krajnje korisnike koju Asus može da ponudi, a s obzirom da je ova kompanija već godinama u samom vrhu proizvođača matičnih ploča jasno je i kako se ovaj model pozicionira na celom tržištu – gađa sam vrh! Samim tim je i vizuelno ovaj proizvod izuzetno impresivan a moramo pohvaliti i činjenicu da je Asus iako je ovo model iz Republic of Gamers edicije ipak odlučio da upotrebi malo jednostavniju crnu i sivu kombinaciju, naravno s crvenim akcentovanjem svakog bitnog elementa. Inače i sam ROG logo ima LED osvetljenje koje podešavate pa možete da dodate malo šarenila u kućište ako vam je baš do toga. Ceo deo zadnje strane konektora i pripadajući elementi su zaštićeni u specijalnom plastičnom oklopu, oko procesora se nalazi metalni oklop koji potpomaže i hlađenje ali se jasno vidi i sekcija kondenzatora koja na najbolji način filtirira napon do samog ležišta procesora. Slična je situacija i nešto niže sa najmodernijom Supreme FX zvučnom kartom koja je isto oklopljena, ali se pored nje mogu videti i fenomenalne pozlaćene komponente. Jednostavno uz takvu pažnju posvećenu detaljima vrlo je teško uopšte ubediti i audiofile da bi im pored ovoga mogla zatrebati dodatna zvučna karta u računaru.

Ovo je ploča pre svega namenjena overklokingu i to jasno stavlja do znanja i na prvi pogled, ali na drugi pogled dolazimo do nekih elemenata koji mogu biti poprilično praktični kada se upustite u ovakve poduhvate. Prvo što smo primetili na samoj ploči jesu reset i start dugmići na samom vrhu tako da ploča zapravo ni ne mora biti priključena na kućište da biste pokrenuli računar. Tu je i panel koji daje informacije o boot sekvenci a posebna pažnja je posvećena lokacijama konektora za ventilatore kako bi što manje ometali protok vazduha. Tu je i posebna pločica sa dodatnim konektorima za ventilatore ukoliko vam postojećih šest ne bude dovoljno.

Ono što je ipak najimpresivnije u ovom domenu jeste da se uz ploču dobija i eksterni uređaj preko koga možete direktno raditi overkloking, displej koji možete staviti na sto ili ubaciti u kućište u okviru 5.25“ slota. On se povezuje sa svim bitnim elementima matične ploče, uključujući i direktnu kontrolu nad brzinom rotacije kulera, a preko njega možete direktno bootovati sistem i sa safe podešavanjima ukoliko ste malo preterali sa overklokom. Sve na ovoj ploči ukazuje na veliki overkloking potencijal što ona vrlo lako i demonstrira ali možda najinteresantnija stvar koju smo našlu u kutiji je bio takozvani kvakovis koji poručuje svim znatiželjnicima da vas ne uznemiravaju dok se igrate!

Kada pričamo o samim karakteristikama matične ploče i mogućnostima koje ona pruža tu je možda najbolji opis iz onog Youtube klipa gde se jedan gospodin dere „Sveee!“ ali krenućemo redom pa ako nešto propustimo ne zamerite. Prvo tu je več pomenuti SupremeFX audio procesor koji će zadovoljiti i audiofile ali ima i neke karakteristike bitne igračima, na primer posebno pojačalo za slušalice. Zatim tu su 4 DDR4 memorijska slota koja podržavaju overklok do 3866Mhz i ukupno 64GB RAM memorije. Tu su dalje 3 PCIe 3.0 slota za grafičke kartice kao i još 3 PCIe 3.0 slota za druge uređaje. Zabavna stvar je što se na gornjem delu ploče nalaze prekidači kojima možete fizički onesposobiti neki od ovih slotova i samim tim ostaviti više propusnog opsega za druge. Ukupno ima 6 SATA konektora koji se mogu koristiti i za pravljenje RAID niza a tu su i još dva novija SATA Express konektora koji su unazad kompatibilni sa starijom generacijom. Osim toga se na ploči nalazi i jedan M.2 konektor za SSD diskove, ali i najnoviji U.2 konektor za diskove koji će se tek pojaviti.

Treba naglasiti i veliki potencijal za povezivanje sa eksternim uređajima, pre svega preko najnovijeg Thunderbolt 3 porta, čak 3 USB 3.1 porta, 4 USB 3.0 i još 6 USB 2.0, a ovaj broj se može i povećati dodavanjem prednjeg panela. USB portovi imaju i specijalnu TrueVolt USB zaštitu koja obezbeđuje konstantan napon na svim uređajima što je bitno da ne biste gubili podatke prilikom priključivanja eksternih gedžeta. Tu je i Intelova Gigabit mrežna kartica koja ima tehnologije za davanje prioriteta gaming saobraćaju ali ima i specijalnu tehnologiju LANGuard koja znači veću toleranciju na kolebanja napona preko mrežnog kabla, samim tim i bolju zaštitu ploče i celog računara. Osim toga ugrađena je i 3×3 802.11ac Wi-Fi konekcija koja teorijski postiže brzine do neverovatnih 1.300 Mbit/s, naravno sve sa upakovanom antenom sa tri konektora.

A kad se sve upali?

Koliko god sve u vezi Maximus VIII Extreme izgledalo neverovatno na prvi pogled još veći šok nastupa prilikom pokretanja računara. Prvo našta se nailazi jeste BIOS koji je potpuno fenomenalan, ali ne treba zaboraviti ni sijaset drugih korisnih softvera koje Asus isporučuje uz matičnu ploču. Sam BIOS je vizuelno potpuno u Republic of Gamers fazonu što je lepo, ali je njegova funkcionalnost mnogo lepša.

Pre svega bismo pohvalili opcije za manje napredne korisnike gde se overklokingom možete baviti na nivou samo zahteva za povećanjem kloka procesora dok softver odradi sve ostalo za vas – povećavanje voltaže, multiplikatora, brzine magistrale i slično. S druge strane ako ste napredni korisnik naravno sve ćete staviti na manuelni mod i igrati se s podešavanjima svake pojedinačne stavke, što je isto jako dobro. U našem testu smo koristili Intel Core i7 6700K procesor koji standardno u turbo modu radi na 4.2 GHz i uspeli smo da ga stabilno poteramo na 4.6GHz, ali se po netu mogu naći testovi gde su ljudi sa boljim hlađenjem i možda i boljim primerkom procesora uspeli da ga poteraju i do 4.8GHz u stabilnom i dugotrajnom radu. Naravno ako želite da se bavite oveklokingom ova ploča je apsolutno san za vas u smislu broja opcija koje pruža. BIOS je takođe vrlo interesantan jer se i njegovo ažuriranje može uraditi direktno odatle, čak i skidanjem najnovije verzije sa interneta. Ipak ako nešto uspete da pogrešite na zadnjoj strani ploče se nalazi BIOS flash dugme kojim ga možete resetovati na podrazumevana podešavanja čak i kad je računar isključen.

Uz ploču dolazi i još interesantnog softvera kao što je na primer Asus RAM Cache, program koji vam omogućava da ukoliko imate dovoljno slobodne RAM memorije delove podataka sa hard diska prebacite u RAM i na taj način ubrzate vremena učitavanja igara ili drugih programa. Naravno dolaskom SSD diskova se situacija na ovom polju mnogo popravila, ali ako želite još brže onda je RAM memorija definitivno najbolji izbor. Jedina mana ovog sistema jeste što u slučaju nenadanog nestanka struje možete izgubiti podatke koji su učitani u memoriju nakon poslednjeg keširanja sa diska (možete podešavati interval „snimanja“ sadržaja na disk). Tu je i program Overwolf koji vam omogućava dodanti interfejs tako da u igrama možete direktno aktivirati neke predefinisane aplikacije, odgovoriti na poruku iz instant messaging aplikacije ili se javiti na telefonski poziv. Keybot II aplikacija vam omogućava da snimate i reprodukujete makro komande na tastaturi ukoliko recimo vaš softver za samu tastaturu to već ne podržava. Interesantno je da Keybot II možete programirati i da automatski overklokuje sistem na određene vrednosti a Asus tvrdi da se rezultat vidi već za dve sekunde.

I na kraju da li se sve to isplati?

U najkraćem – ne. Ovo definitivno jeste najbolja, najbrža, najlepša i sve ostalo „naj“ ploča koju smo ikada držali u rukama. Problem jeste što je jedan od prideva koju uz nju ide i najskuplja, sa cenom od oko 500 evra ovo je ploča koja je skuplja od većeg broja celih gejming sistema koji važe za solidne mašine. Ovo je ploča kojom želite da pokažete prijateljima da možete da priuštite najbolje što se može kupiti za desktop gejming sistem. Ali u praksi osim gomile dobrih karakteristika i opcija od kojih će vam možda baš neka zatrebati to nije mnogo drugačije čak i od drugih Asus Maximus VIII edicija matičnih ploča koje koštaju i više nego duplo manje. Pritom i upotrebljivost overklokinga najjačeg desktop Intel procesora u ovom momentu u igrama je vrlo diskutabilna. Sa jakom grafičkom kartom, GeForce GTX 980, dobitak u igrama kada se klok podigne sa 4.2 na 4.6GHz je jedva jedan frejm u sekundi u proseku, dakle praktično zanemarljivo. Tako da za veliku razliku u ceni dobijate zanemarljivu razliku u performansama, ako već imate para viška bolje kupite još jednu grafičku karticu ili procesor sa više jezgara, to ćete bar primetiti. Ali očigledno da postoji tržište i za ploče ovog cenovnog ranga jer Asus nije jedini proizvođač sa ovakvom ponudom ali deluje da je za sada izašao sa ipak najboljim proizvodom.

Treba istaći da ova ploča, kao i veći broj drugih matičnih ploča i gejming monitora kompanije Asus učestvuje u Doom promociji gde ukoliko kupite neki od proizvoda dobijate trenutno hit igru besplatno. Celokupan spisak proizvoda koji učestvuju u akciji možete naći na ovoj lokaciji, pa ako ste već planirali neku takvu kupovinu ne zaboravite da pokupite i svoj besplatni Doom kod.

Karakteristike:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.