Guverner slovenačke centralne banke za širu privatizaciju

Izvor: Blic, 30.Okt.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner slovenačke centralne banke za širu privatizaciju

Guverner slovenačke cetralne banke Boštjan Jazbec, izjavio je da se pokazalo da bi domaće banke, ali i druga preduzeća u vlasništvu države, najbolje bilo prodati stranim investitorima, budući da domaćeg investicijskog kapitala nema.

U razgovoru za ljubljanski Dnevnik, Jazbec je rekao da je Slovenija verovatno jedina država u kojoj su tri najveće banke u državnom vlasništvu, što odražava prilike u celoj privredi.

"Među svim državama u tranziciji poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo po obimu direktnih stranih investicija. To znači da su državne banke morale da preuzmu rizike koje je donela finansijska kriza", kazao je Jazbec, objašnjavajući zašto je bankama bila potrebna dokapitalizacija i sanacija javnim sredstvima, pa dve najveće među njima i pored toga nisu prošle na evropskim stres-testovima.

"Nadam se da smo se u protekle 24 godine naučili da država nije najbolji vlasnik. Jedino rešenje, posle neuspešne domaće privatizacije, jeste prodaja državnih firmi stranim investitorima", kazao je Jazbec.

Što se tiče mogućnosti prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB), Jazbec je rekao da je to teško očekivati sve dok važi formula po kojoj država u najvećoj banci želi da sačuva 25 odsto deonica plus jednu, kako bi u njoj zadržala strateški uticaj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.