Google će konačno rešiti jedan od najvećih problema Androida

Izvor: B92, 30.Maj.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google će konačno rešiti jedan od najvećih problema Androida

Većina korisnika Androida nema pristup poslednjim verzijama ovog operativnog sistema i brojnim novim opcijama, što kompanija Google želi da promeni.

Google je nedavno predstavio novu verziju Android operativnog sistema koja će korisnicima biti dostupna od septembra. Ova verzija donosi brojne nove i zanimljive opcije, ali većina vlasnika Android telefona neće skoro moći da uživaju u ovim opcijama (odnosno sve dok ne kupe noviji telefon).

Google trenutno ima velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema s fragmentacijom operativnog sistema, i na vrlo malom broj telefona instalirana je poslednja verzija Androida. Prema informacijama s početka maja, poslednja verzija Androida 6.0 Marshmallow (Android N biće dostupan od sepmtebra) instalirana je na samo 7,5 odsto uređaja i najveći broj telefona radi na starijim verzijama 4,4 KitKat (32,5 odsto) koja je predstavljena u septembru 2013. Na verziji 5,0 Lollipop radi 16,2 odsto telefona, a 19,4 na Lollipopu 5.1.

Dok su za nadogradnje Androida zadužene mobilne kompanije i operateri, za nadogradnju operativnog sistema za iPhone i iPad zadužen je Apple, a na poslednjoj verziji iOS-a radi čak 84 odsto 'aktivnih iOS uređaja' (iPhonea i iPada).

Korisnici koji su 'zapeli' na starijim verzijama ne samo da nemaju pristup svim opcijama te verzije, već nemaju ni sve sigurnosne nadogradnje, pa su ranjiviji na napade hakera.

Zbog ovakve situacije nisu nezadovoljni samo Googleovi korisnici, već i regulatorna tela. Jedna organizacija za zaštitu potrošača u Holandiji tužila je Samsung koji nije nadogradio veliki broj uređaja na nove verzije OS-a, dok je američki FCC ranije poslao pismo mobilnim kompanijama, operaterima, Googleu i Appleu u kojem zahteva bržu nadogradnju softvera.

Sa ciljem da što pre reši problem, Google namerava da 'pritisne' mobilne kompanije i natera ih da požure s nadogradnjama.

Google već ima rang listu kompanija, sastavljenu na osnovu toga koliko često nadograđuju operativni sistem svojih telefona. Ona im je već predočena, a navodno se razmišlja i o javnoj objavi liste. Ako to učini, Google bi na taj način pokazao koje se kompanije brinu za svoje korisnike, a koje ne žele da se potrude i nadograde softver.

Ova pretnja će možda uticati na mobilne kompanije da ulože više truda i resursa kako bi većem broju korisnika omogućile nadogradnje poslednjih verzija softvera i na taj način im omogućile veći nivo zaštite i pristup novim opcijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.