GRAD U OBLAKU PRAŠINE Sarajevo i Zenica nestali pod zagađenim vazduhom

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAD U OBLAKU PRAŠINE Sarajevo i Zenica "nestali" pod zagađenim vazduhom

Sarajevo je danas osvanulo prekriveno gustim oblakom prašine i s Trebevića se vidi samo neprozirna siva masa koja prekriva grad, a ista situacija je i u Zenici, gde je nivo sumpordisoksida na svim mernim mestima iznad granične vrednosti.

U Odseku za kvalitet vazduha Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da je nivo zagađenih materija u Sarajevu iznad dozvoljenog, a da, što se tiče ostalih mernih mesta, u Tuzli nema prekoračenja osim na jednoj mernoj stanici u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centru grada, ali je situacija dosta bolja nego u Zenici i Sarajevu, prenosi portal Klix.ba.

- Uglavnom, u južnim i centralnim delovima Bosne uspostavljena su takva atmosferska stanja koja pogoduju koncentraciji zagadjujućih materija - objasnio je portalu Enis Omerčić iz Odseka za kvalitet vazduha FHMZ-a.

S obzirom na to da će i u narednim danima biti slični vremenski uslovi i da neće biti vetra, očekuje se da će aero zagađenje biti prisutno minimalno do petka, kada se očekuje blago poboljšanje.

Zagađenje vazduha najviše osete plućni i srčani bolesnici, pa je broj osoba koje se javljaju u Hitnu pomoć Kantona Sarajevo povećan proteklih dana. Pomoć traže ljudi koji pate od angine pektoris, hroničnog bronhitisa, astme i koji imaju problem s povišenim pritiskom.

Iz Hitne pomoći savetuju odlazak na planine i mesta gde je čist vazduh i upućuju apel nadležnima da reše problem, jer zagađenja mogu biti okidač za razne bolesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.