GRAD DUHOVA Nekada je bio središte zlatne groznice, a danas u njemu nema žive duše

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAD DUHOVA Nekada je bio središte zlatne groznice, a danas u njemu nema žive duše

Grad Bodi, u kalifornijskom okrugu Mono, tokom osamdesetih godina 19. veka bio je vrlo živopisno mesto u kojem se se preplitali putevi najrazličitiji trgovaca, razbojnika i brojnih tragača za zlatom. Danas, vek i po kasnije, Bodi je i dalje grad. Međutim, u njemu više nema prepoznatljive graje, puškaranja, revolveraških dvoboja i brojnih oprtunista kao u doba zlatne groznice. Danas je napušteni grad duhova.

Grad je dobio naziv po Valteru Bodiju, koji je prvi pronašao zlato >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na tom području, davne 1859. godine. Do 1880. godine već je brojao 10.000 stanovnika, i bio jedan od centara čuvene zlatne groznice.

Posle osamdesetih godina 19. veka, populacija je polako počela da opada, s obzirom na pronalazak novih rudnika zlata koji su privlačili putujuće oportuniste koji su do tada naseljavali Bodi.

Grad je potpuno uništen u požaru 1892. godine, a do 1910. broj stanovnika se smanjio na 698, a poslednje lokalne novine prestale su sa štampanjem dve godine kasnije.

Bodi se "držao" još par decenija, uprkos još jednom strašnom požaru 1930. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, bio je potpuno napušten, a od države je dobio status nacionalnog blaga, kako bi mlađe generacije mogle da ga posećuju u budućnosti i vide kako je izgledao život za vreme zlatne groznice.

Engleski fotograf Ket Barton (29) posetio je ovo mesto i tom prilikom snimio brojne fotografije, koje prikazuju put jednog američkog gradića - od sjaja do očaja.

- Ono što me je najprijatnije iznenadilo jeste očuvanost grada koji je toliko dugo napušten. Čovek bi pomislio da je sve u ruševinama, međutim škole su na mestu, u učionicama se nalaze knjige i školski pribor, taverne i zanatske radnje su potpuno netaknute, kuće takođe. Ljudi su jednostavno otišli - priča mladi fotograf.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.