GLUPIRANJE Bilo im je dosadno na poslu i evo šta je nastalo...

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLUPIRANJE Bilo im je dosadno na poslu i evo šta je nastalo...

Svi volimo da ponekad predahnemo od posla. Većina obično protegne noge, popije kafu ili nešto pojede, ali Njujorčani zaposleni u kompaniji “Squarespace” podigli su glupiranje u poslovnim prostorijama na sasvim novi nivo.

Kris Limbrik i Frančesko Fragomeni otpočeli su projekat koji opisuju kao “slikarski remiks” još početkom novembra meseca. Malo po malo njihovi profili na društvenim mrežama postali su zatrpani hiljadama komentara obožavalaca i pohvala koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stizale iz svih krajeva sveta.

A kako i ne bi ako pogledate da njihov opus sadrži sve od Mikelanđelovog “Stvaranja Adama” do autoportreta Fride Kalo iz 1943. godine.

Projekat “Budale stvaraju umetnost” (FoolsDoArt), čijem imenu je kumovala i Krisova majka, nastao je, kako kažu autori, vrlo slučajno i spontano.

- Sedeli smo sa nekoliko prijatelja na poslu i slučajno završili rekonstruišući scenu iz Siktinske kapele. Jedan od prijatelja izvukao je telefon i uslikao nas. Svi smo se smejali fotografiji ali niko nije razmišljao da od toga napravi nešto više. Kris je fotku prosledio mami koja je našu fotografiju zakačila uz originalnu i vratila mu porukom - pričaju dvojica šaljivdžija.

I tako je započela igra oživljavanja nekih od najčuvenijih svetskih slikarskih dela svaki put kada bi napravili pauzu od posla.

Drugari su ubrazo postavili i pravila igre: Smeju da koriste samo rekvizite dostupne u kancelariji, a za sređivanje fotografija dozvoljeno je korišćenje isključivo aplikacija na mobilnom telefonu kao što su Snapseed, Diptic i Square InstaPic.

- Zaista nam se dopada kako ispadnu fotke pa smo zabranili korišćenje fotošopa - dodaju.

Oba muškarca inače su veliki ljubitelji umetnosti i amaterski se bave fotografijom van posla. Fragomeni je i grafičar specijalizovan za hemijske procese obrade antičkih fotografija tako da bi se moglo reći da ipak imaju neka iskustva u kreiranju lepih stvari.

Posao im olakšava i što njihove kancelarije nisu nalik prosečnim, već uređene sa mnoštvom materijala koje mogu da koriste prilikom poziranja.

“Squarespace”, kao kompanija koja se bavi kreiranjem veb sadržaja, je kreativno radno okruženje i, kako kažu, nikad ne znate šta možete pronaći u svakom kutku, a što vam može upotpuniti snimak.

- Uvek naletimo na neke čudne stvari. Nešto od toga datira iz prošlosti, pogotovo od ranijih žurki za Noć veštica. Tako je maska jednoroga za nas dugo bila misterija. Niko nije imao pojma otkud ona u kancelariji, a na kraju smo saznali da pripada našem saradniku iz drugog sektora koji je tu ostavio pre više godine - kaže Kris.

Njihovi šefovi potpuno ih podržavaju u ludiranju jer im ovaj hobi oduzima vrlo malo od radnog vremena.

- Proces traje od 10 minuta do pola sata u zavisnosti od toga koliko je slika kompleksna i kakvim rekvizitima raspolažemo, a pomažu nam i ostale kolege koje pozajmljuju odeću ili traže odgovorajuće predmete. Svi se lepo zabavljamo - kažu Njujorčani.

I vi možete biti od pomoći jer su na svom vebsajtu otvoreni za sve kreativne ideje.

Napolen pelazi Alpe, Žak-Luj David, 1800.

Balerine, Edgar Dega,1879.

Sin čoveka, Rene Margit, 1964.

Stari gitarsita, Pablo Pikaso, 1903.

Čovek sa crvenim turbanom, Jan van Ajk, 1433.

Plava lepotica, Valter Oto, pedesetih 20. veka

Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa, Rembrant, 1632.

Hristovo prikazivanje Mariji Magdaleni nakon vaskrsenja, Aleksandar Ivanov, 1835.

Kristinin svet, Endru Vajet, 1948.

Tommaso di Folco Portinari, hans Memling, 1470.

Autoportret Fride Kalo "Razmišljanje o smrti", 1943.

Timoklia ubija Aleksandra Velikog, Elizabeta Sirani, 1659.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kad budale stvaraju umetnost: Pogledajte zašto je njihovo glupiranje na poslu postalo hit na internetu!

Izvor: Svet, 21.Dec.2014

Svi volimo da ponekad predahnemo od posla. Većina obično protegne noge, popije kafu ili nešto pojede, ali Njujorčani zaposleni u kompaniji “Squarespace” podigli su glupiranje u poslovnim prostorijama na sasvim novi nivo.. Kris Limbrik i Frančesko Fragomeni otpočeli su projekat koji opisuju...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.