Izvor: TehnoMagazine.com, 24.Apr.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografisanje više neće biti isto, dolazi Lytro Illum

Sličan DSLR-u i nekom futurističkom oružiju ovaj fotoaparat menja naše fundamentalno shvatanje fotografisanja. Skoro 200 godina način fotografisanja nije se promenio po pitanju statike i dosadašnje dvodimenzionalnosti.
Firma Lytro već je 2008. godine predstavila kameru koja nije imala standardno kućište koje priliči svakom fotoaparatu, ali je opstala na tržištu zbog funkcije light-field. Za 4 meseca, prema najavi, izlazi novi model “Illum” koji će svojim karakteristikama >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazine.com << promeniti percepciju kadrova koje beležimo i brižno organizujemo.
Drugačiji pristup Lytro Illum u stvarnosti ne snima fotografiju u tradicionalnom smislu (pritisak na okidač), ne reflektuje svetlost na senzor kao što to tradicionalni fotoaparati rade. Umesto toga, Illum snima širi spektar podataka, a procesor ih sastavlja kasnije ( 1-2 sekundi nakon okidanja ).
Dodatak na telu je tzv. “Lytro Button” koji u realnom vremenu mapira refokusni niz bilo koje slike u kadru. Kamera beleži sve slojeve fotografije, od lica prema najdubljem delu gde je narančasta boja. Prema ovome vizualizacija snimljenog kadra daje određene efekte na delove koje želimo istraživati.

 
Nauka Ne, samo tehnologija Lytro je firma koja stoji iza light.field senzora koji registruje smer relativne putanje svetlosti prilikom okidanja, naspram tradicionalnog registrovanja jednostrukog snopa svetlosti. Uz obradu korisniku se omogućuje da snimi 3D fotografije i menja fokus slike. Objektivi u ovom fotoaparatu su u rasponu od 30mm do 250mm sa izuzetno širokim fokusom f/2.0 tako da Illum ne radi na principu višestruke optike, već izračunavanjem uz 40 komada Megaray senzora čime je 4x brži od prethodnog modela.
Cena će biti 1500$, a više informacija potražite na zvaničnoj stranici Lytro-a.
 
(TehnoMagazine.com)

Nastavak na TehnoMagazine.com...






Povezane vesti

Lytro Illum – druga generacija neverovatne “light field” kamere

Izvor: ItRešenja.com, 25.Apr.2014, 02:03

Kompanija Lytro je pre dve godine poprilično uzburkala javnost, bar onaj deo koji se bavi digitalnom fotografijom, jer je predstavila potpuno inovativnu “light field” kameru, koja je uz nov način snimanja donela i neobičan izgled u vidu male kockice, da … The post Lytro Illum – druga generacija...

Nastavak na ItRešenja.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoMagazine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoMagazine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.