Fluorescentna sijalica u klasičnoj sijalici

Izvor: B92, 23.Jan.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fluorescentna sijalica u klasičnoj sijalici

General Electric je počeo da prodaje novu sijalicu koja podseća na brod u boci – fluorescentnu spiralnu sijalicu u kućištu tradicionalne sijalice sa žarnim vlaknom.

Izvor: Mikro




Prednost nove kompaktne fluorescentne sijalice (Compact Fluorescent Lamp, CFL) je što pored uštede energije ima estetski ugodniji izgled tipične sijalice s vlaknom. Iste je veličine kao i stara sijalica od 60 vati, što će je učiniti atraktivnijom za postavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na mesta na kojima se vidi.

„Novi dizajn kombinuje spiralnu fluorescentnu cev T2 sa elektronskim kolom smeštenim u grlo sijalice", objasnio je Džon Strainić, generalni direktor za globalne proizvode General Electrica. „Izrada pomalo podseća na pravljenje broda u boci. Za proces sečenja i ponovnog zatvaranja staklenog balona sijalice primenjeni su neki vrhunski patenti."

Stakleni balon sijalice je mat bele boje, tako da se unutrašnja fluorescentna spirala ne vidi.

GE novu sijalicu prodaje od kraja prošle godine u probranim prodavnicama u Americi, ali od 22. aprila 2009. na Dan Zemlje moći će da se kupi svuda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fluorescentna sijalica u klasičnoj sijalici

Izvor: Mikro - PC World, 22.Jan.2009, 17:37

General Electric je počeo da prodaje novu sijalicu koja podseća na brod u boci – fluorescentnu spiralnu sijalicu u kućištu tradicionalne sijalice sa žarnim vlaknom. Prednost nove kompaktne fluorescentne sijalice (Compact Fluorescent Lamp, CFL) je što pored uštede energije ima estetski ugodniji...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.