Evo kako da spriječite pedofilsku krađu fotki vaše djece na internetu!

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2015, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako da spriječite pedofilsku krađu fotki vaše djece na internetu!

Na Instagramu se pojavila nova bolesna "igra" koja je zastrašila sve njegove korisnike, a naročito roditelje koji slike svoje djece objavljuju na društvenim mrežama.

Učesnici ove igre kradu slike tuđe djece i izmišljaju priče lažnom porodičnom životu. Oni prikupljaju fotografije mališana sa određenog naloga, a zatim ih objavljuju praveći se da su roditelji tog djeteta. "Virtuelno usvajanje" se nastavlja izmišljanjem porodičnih aktivnosti i ostalih događaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Dana je žena koja tvrdi da je bila žrtva ove igre i pedofila na Instagramu, kao i njen sin.

"Dok sam pregledala notifikacije na Instagramu, primijetila sam da je jedna osoba lajkovala mnogo mojih slika. Kada sam kliknula na taj profil, tamo sam videla slike svog sina", rekla je Dana.

Ona dodaje da je izvjesna osoba na svom profilu objavila nekoliko slika njenog sina, za kojeg je tvrdila da je njen i dala mu lažno ime i izmislila priče o njihovom zajedničkom životu. Kada je Dana kontaktirala ovu ženu, ona je samo izbrisala komentare i nastavila da objavljuje njene fotke.

"Ova vrsta sadržaja krši naše uslove. Jednom kada roditelj ili staratelj prijavi ovako nešto, mi moramo da radimo na tome da brzo uklonimo problem", rekao je portparol Instagrama.

Ova majka je odlučila da posavjetuje sve roditelje i upozori ih na opasnosti postavljanja porodičnih fotografija na društvenim mrežama:

1. Pažljivo birajte slike koje ćete objaviti na internetu!

2. Svi vaši profili moraju da budu privatni. Provjerite i podešavanja kako biste mogli da otkrijete šta ljudi koji traže informacije o vama, vide na svojim profilima.

3. Fotografije šaljite samo prijateljima i pratiocima koje zaista poznajete. Možete da koristite privatne grupe na Facebookuz ili selektivno slanje na Instagramu.

4. Koristite privatne aplikacije preko kojih ćete dijeliti fotografije užoj porodici i najbližim prijateljima

5. Isključite opciju objavljivanja lokacije na Facebooku i Instagramu!

6. Obavezno stavite žig koji će obilježiti slike koje pripadaju vama i spriječiti druge da ih zloupotrijebe!

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.