EKSKLUZIVNO Sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO Sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju

Nakon dvodnevnog razmatranja nekoliko predloga hitne rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji zbog slučaja Šešelj, sastavljena je konačna zajednička verzija teksta o kojoj će se raspravljati i glasati danas na vanrednoj sednici u Strasburgu.

U nacrtu rezolucije se od Haškog tribunala traži da preispita da li u novim okolnostima postoje uslovi za privremeno puštanje Šešelja na slobodu. Izražava se i žaljenje zbog Šešeljevih provokativnih javnih nastupa i ratne retorike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što kod žrtava budi psihološke rane zbog ratnih zločina počinjenih početkom devedesetih godina. Rezolucijom će se naglasiti i da su nedavne izjave Vojislava Šešelja štetne po proces pomirenja i da predstavljaju smetnju regionalnoj saradnji.

Evropski parlament, prema nacrtu rezolucije, planira da izrazi zabrinutost što je izostala primerena politička i pravna reakcija vlasti Srbije na Šešeljevo ponašanje, što smanjuje poverenje žrtava u pravni proces. Zato se vlasti Srbije i demokratske stranke ohrabruju da osude javnu demonstraciju govora mržnje i ratne retorike.

Od srpskih vlasti će se tražiti da istraži da li je Šešelj prekršio srpske zakone i da ojača i sprovodi zakone koji zabranjuju govor mržnje, diskriminaciju i pozive na nasilje, isto tako da podrže pojedince i sve političke stranke i nevladine organizacije koje se bore protiv govora mržnje.

Navodi se da je Šešelj izjavama o Vukovaru na Dan sećanja žrtava iz toga grada dao saopštenje kojim je "čestitao četnicima oslobođenje Vukovara".

Takođe se navodi da je Šeselj u nekoliko navrata spomenuo projekat "velike Srbije", čime je javno izrazio teritorijalne pretenzije prema jednoj državi članici EU, Hrvatskoj.

Od Tribunala se traži da ubrza postupke i da preduzme korake kojima bi se povratilo poverenje u Haški tribunal koje je poljuljano gnusnim i neprihvatljivim izjavama Vojislava Šešelja. Rezolucija o Srbiji zbog slučaja Šešelj usvaja se na inicijativu hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu, ali ima široku podršku i među drugim zastupnicima Evropskog parlamenta, tako da je sigurno da će biti usvojena.

- Šešelj je uvredom žrtava Vukovara prekršio uslov da ne utiče na žrtve

- Izjavom da se neće vratiti u Hag je prekršio još jedan uslov prevremenog puštanja

- Šešelj je ponovio teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, članici EU

- Žaljenje što je izostala adekvatna politička i pravna reakcija vlasti u Beogradu na Šešeljeve izjave

- Srbija treba istražiti da li je Šešelj prekršio i zakone Srbije svojim govorom mržnje

- Haški sud mora da preispita da li još uvek postoje uslovi za boravak Šešelja na privremenoj slobodi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.