Dobio stipendiju od Baraka Obame

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobio stipendiju od Baraka Obame

Muzičar Marko Maksimović (20) iz Kraljeva prvi je student na odseku za kompoziciju Fakulteta u Mineapolisu koji je dobio predsedničku stipendiju.

Maksimović se može pohvaliti da je postao prvi student u istoriji Fakulteta „Mekneli Smit“ u Mineapolisu u SAD koji je dobio predsedničku stipendiju na odseku za kompoziciju.

Nakon srednje muzičke škole u Kraljevu, upisao se na Fakultet dramskih umetnosti u Begradu, na etno-muzikološkom odseku. Međutim, posle jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << semestra odustao je.

- Javila mi se želja za kompozicijom i počeo sam sve češće da komponujem, najviše muziku za film. Želeo sam da se usavršavam u Americi jer imaju fantastične fakultete, ali za to je trebalo mnogo novca. Prijatelj mi je rekao da u Minesoti postoji odličan koledž i da odobravaju stipendije talentima - kaže Kraljevčanin.

Jedna godina studiranja u SAD, dodaje on, košta i do 50.000 dolara, tako da je u njegovom slučaju samo predsednička stipendija dolazila u obzir.

- U toku audicije, pred početak ove školske godine, pitao sam ih za stipendiju i dobio odgovor da na smeru za instrumentalnu kompoziciju ne mogu da daju više od 50 odsto, da im je tako u programu i da to nikada u istoriji fakulteta nisu uradili. Ipak, posle nekoliko meseci, odlučili su da mi daju predsedničku stipendiju, što podrazumeva da će mi finansirati kompletno školovanje - kaže Marko.

Predsednička stipendija će pokriti kompletnu Markovu školarinu koja je i za mnoge Amerikance nedostižna jer košta 120.000 dolara. Ostale troškove Marko mora sam da plati, pa zato radi razne poslove u Minesoti. Mnogo radi i na samostalnim projektima da bi se usavršio.

Marko Maksimović je kao dečak, pohađajući muzičku školu u Kraljevu, naučio da svira nekoliko instrumenata, klarinet, klavir, frulu, kavalu, okarinu, dvojnice, gajde.

- Trenutno komponujem muzička dela za simfonijski orkestar. Nadam se da ću jedno od njih moći da čujem u izvođenju našeg simfonijskog orkestra, ako mi ukažu poverenje. Inače, komponujem muziku za filmove i video-igre - kaže Marko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.