Čirgić: Crnogorski pravopis ne oduzima ničija prava

Izvor: Blic, 20.Okt.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čirgić: Crnogorski pravopis ne oduzima ničija prava

Crnogorski pravopis ne želi nikome da oduzme prava jer je najfleksibilniji u južnoslovenskom svetu i nudi mogućnost izbora, poručio je danas dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori se, nažalost, stvara kriva medijska slika da se crnogorskim pravopisom nekome oduzimaju prava.

- Činjenično stanje je sasvim suprotno - crnogorski pravopis najfleksibilniji je u južnoslovenskom svetu jer nudi mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbora” - tvrdi Čirgić za portal Analitika.

Napade, koji su počeli nepotpisanim otvorenim pismom rektoru Univerziteta Crne Gore Radmili Vojvodić, a odnosili su se na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, dekan vidi kao samoreklamerstvo profesorica Rajke Glušice i Tatjane Bečanović.

Naglašava da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost "ostvarenje sna" nekoliko generacija montenegrista koji su utirali put osamostaljenju Crne Gore i međunarodnom priznanju crnogorskog jezika kao ravnopravnog člana slovenske jezičke porodice.

- Fakultet je osnovan u skladu sa zakonskom procedurom, što je lako proverljivo, a to je Glušici i Bečanović dobro poznato jer su odmah nakon osnivanja Fakulteta poslale prosvetnu inspekciju, koja je nakon višednevnih provera utvrdila da ne postoje nikakve neregularnosti na Fakultetu - objasnio je Čirgić.

Dekan je naveo da je cilj Fakulteta da podstakne studentska interesovanja, a ne da ih guši "jednoličnim i jednoumnim interpretacijama".

Čirgić se nada će nastavnici i saradnici uspeti da studente navedu da preispitaju autoritete i da će se u dogledno vreme crnogorska nauka "otrgnuti od reciklaže odavno poznatih stavova".

- Fakultet će studentima ponuditi usmerenje u dve oblasti - nastavnoj, gde će se obrazovati budući prosvetni kadrovi i naučnoistraživačkoj, u okviru koje će se obučavati budući istraživači-montenegristi” - dodao je on.

Odluku da osnuje Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa sedištem na Cetinju, Vlada Crna Gore donela je 19. juna, nakon čega je usledio i upis prvih studenata.

Novi studijski program, u četvorogodišnjem trajanju, koncipiran je tako da omogući sticanje društveno opravdanih i korisnih kompetencija i univerzalnih znanja iz oblasti filologije, ali i specifičnih znanja iz domena montenegristike.

Fakultet, čije je osnivanje izazvalo podeljeno mišljenje stručnjaka i javnosti, finansira se iz budžeta Crne Gore, od školarina, iz nacionalnih i medjunarodnih projekata, iz prihoda od donacija, poklona i zaveštanja, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Prostorne, tehničke i druge uslove za osnivanje i rad novog fakulteta obezbeđuje Ministarstvo prosvete, dok će njime upravljati Upravni odbor. Crna Gora je, inače, poslednja od svih bivših jugoslovenskih republika normirala svoj jezik.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čirgić: Crnogorski pravopis je najfleksibilniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2014

Crnogorski pravopis ne želi nikome da oduzme prava jer je najfleksibilniji u južnoslovenskom svetu i nudi mogućnost izbora, poručio je danas dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić...Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori se, nažalost, stvara kriva medijska slika da se crnogorskim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.