Čile: Zatvorske kazne zbog mučenja oca predsednice 1974.

Izvor: Blic, 22.Nov.2014, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile: Zatvorske kazne zbog mučenja oca predsednice 1974.

Dvojica penzionisanih oficira čileanske vojske, osuđena su juče na zatvorske kazne, jer su dok su bili u službi, do smrti mučila oca predsednice Čilea Mišel Bašle.

Sudija Mario Karosa, izrekao je kazne od tri i dve godine zatvora Ramonu Kaseresu Horkueri i Edgaru Kavalosu Honesu, jer su 1974. godine mučili generala Alberta Bašlea, koji je kasnije preminuo od posledica torture.

Za ovakvo delo predviđena je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

General >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bašle uhapšen zbog izdaje tokom vojne diktature Augusta Pinočea, jer se protivio državnom udaru u kojem je s vlasti srušen socijalistički predsednik Salvador Aljende.

Tadašnji režim uhapsio je i 23-godišnju Mišel i njenu majku Anhelu Heriu. Njih dve su mučene u tajnom zatvoru dve nedelje, a zatim su pobegle u egzil.

General Bašle ostao je veran Aljendeu, odbivši da podrži državni udar 11. septembra 1973, čak i pošto je Aljende izvršio samoubistvo.

Mišel Bašle vratila se iz egzila 1979. Kasnije je doktorirala i napredovala u socijalističkoj partiji. Demokratska tranzicija u Čileu izvršena je 1990, a Bašleova je prvi put izabrana za predsednicu 2006, a zatim još jednom prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.