Čanak: U fusnoti sakriveno 250 miliona dinara

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: U fusnoti sakriveno 250 miliona dinara

Šef poslaničkog kluba LSV Nenad Čanak izjavio je danas da budžet za narednu godinu nije u potpunosti transparentan istakavši da se „250 miliona evra nalazi u fusnoti“, kao rashodi koji idu na gubitaše - Galeniku i Srbijagas, dok je AP Vojvodina još od 2006. godine uskraćena za više od milijardu evra neispunjavanjem ustavne obaveze.

Čanak je na sednici parlamenta, gde se raspravlja o rebalansu i predloženom budžetu za narednu godinu, upitao i zašto je Srpska pravoslavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crkva izuzeta od plaćanja poreza na imovinu, pošto je jedina kojoj je vraćena imovina izuzetno velike vrednosti.

Lider LSV je ocenio i da kriza u Srbiji nije ekonomska već politička i da traje godinama.

„

- Onaj ko kaže da je sve jasno neće da kaže da je najlakše sakriti u velikom broju strana i da se 250 miliona evra nalazi u fusnoti - to su rashodi koji idu na gubitaše Galeniku, Srbijagas, što znači da će polovina budžeta ići na otplatu dugova, što znači da je polovina okrenuta prošlosti. Ta polovina jasno govori da se moramo zadužiti za tu polovinu budžeta i još dve milijarde“ - rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, kada je reč o finansiranju AP Vojodine, od 2006. do danas nijedna vlada nije poštovala Ustav, koji predviđa da treba da ima budžet minimalno sedam odsto od budžeta Srbije, zbog čega je uskraćena za više od milijardu evra.

Vojvodina je uskraćena za oko 145 milijardi dinara samo prošle godine, što je oko 641 evro po svakom gradjaninu Vojvodine, izračunao je Čanak i dodao da „toliko duguje "Srbija svojoj rođenoj AP Vojvodini po svom rođenom Ustavu"“ i da se USS nikada po tom pitanju nije oglasio.

- „To je toliko novca da je mogla da se izgradi kanalizacja u više od 400 mesta gde kanalizacije nema, da se zaposle hiljade ljudi, tim novcem je Vojvodina mogla sama da otkupi NIS i to dva puta i zato pitam - ako Srbija ne postuje rodjeni Ustav, kako misli da je bilo ko shvati kao pravnu državu koja će se držati onoga što je sama sebi nametnula“ - pitao je Čanak.

On je ocenio da Srbija više plaća gubitaške firme nego Vojvodinu, da je agrar u Vojvodini, kada su bile poplave, izvukao bruto nacionalni dohodak zemlje, a da su smanjene subvencije.

- „Ne investira se u ono što jedino može da izvuče zemlju, a to je poljoprivreda. Vojvođanski paori su izvukli ovu zemlju i pitam zašto se oduzima od njih, od prosvetara koji danas štrajkuju, a niko ne razmišlja o budžetskim korisnicima koji samo troše novac“ - dodao je Čanak.

On je precizirao da tu misli i na SPC, koja je „van fiskalnog sistema ove zemlje“.

- „SPC je vraćen ogroman imetak u nekretninama i zašto samo ona ne plaća porez na imovinu, nego to treba da rade svi ostali, ako mogu da štede političke stranke i penizioneri, onda može i ckrva - rekao je Čanak.

Čanak je negodovao i što poslanici nisu čuli ni reč o naplati rudne rente, podsetivši da se ona NIS-u naplaćuje u iznosu od tri odsto, da je zakonska obaveza sedam, dok je u okruženju oko 10, a u Rusiji čak 17 odsto.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čanak: U fusnoti sakriveno 250 miliona evra

Izvor: Blic, 22.Dec.2014

Šef poslaničkog kluba LSV Nenad Čanak izjavio je danas da budžet za narednu godinu nije u potpunosti transparentan istakavši da se „250 miliona evra nalazi u fusnoti“, kao rashodi koji idu na gubitaše - Galeniku i Srbijagas, dok je AP Vojvodina još od 2006. godine uskraćena za više od milijardu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.