Britanija: 4G mreža već 2012?

Izvor: B92, 13.Mar.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija: 4G mreža već 2012?

Nakon višemesečnih teških pregovora Velika Britanija konačno je na korak do dobijanja 4G mobilne mreže.

Everything Everywhere, matična firma Orange UK i T-Mobile UK, samim tim najveći mobilni operater u zemlji, tražila je dozvolu od Ofcoma, regulatornog tela za širokopojasnu vezu, da joj omogući pružanje 4G usluge.

Međutim, nije išlo sve kao po loju.

Ofcom je prvobitno želeo da manjim operaterima proda po sniženoj ceni korišćenje 4G mreže, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog čega su se velike kompanije O2 i Vodafone razljutile, tvrdeći da taj plan „državne pomoći” nije pravedan; čak su pretile i sudskom tužbom.

Slučaj je stigao i do parlamenta koji je poručio mobilnim operaterima da „pestanu da se tuku oko delova spektra”. Kao posledica toga, Ofcom je promenio svoj plan pa je odlučio da 4G mrežu uvede 2013. a ne 2015.

Međutim, Everything Everywhere ima plan da koristi postojeći spektar i pretvori ga u 4G pre 2013.

„Everything Everywhere je podneo molbu Ofcomu za korišćenje postojećeg spektra za izvršavanje 4G usluga”, saopštili su iz Ofcoma, koji je odlučio da će operater i dalje ostati konkurentan.

4G bi tako „mogao” da se desi ove godine, iako su šanse za to male. Teorijski je moguće, ali mnogo je faktora u igri koji bi usporili lansiranje.

Čak i ako se to desi, neće biti dostupno širokim masama. 4G probe se uglavnom vrše u poluseoskim područjima kako bi se izbegao „milionski napad” stanovnika Londona.

Jedini problem je što Britanija još uvek nema mobilne telefone kompatibilne sa 4G mrežom. Veruje se da u Evropi jedino Švedska ima 4GLTE telefone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.