Bošković: Težak položaj srpskog sela

Izvor: Blic, 29.Nov.2014, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošković: Težak položaj srpskog sela

Najveći broj sela u Srbiji karakteriše nezasposlenost, depopulacija sa izrazitim trendom demografskog izumiranja i loša infrastruktura, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

Kako se navodi u saopštenju, Bošković je danas učestvovala na Evro-mediteranskoj konferenciji o poljoprivredi koja se održava u italijanskom gradu Palermu, kojoj prisustvuju ministri poljoprivrede i delegati iz 27 zemalja evro-mediteranskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regiona.

Ministarka je upoznala prisutne sa činjenicom da su obeležja najvećeg broja sela Srbiji nezaposlenost, retka naseljenost, depopulacija sa izrazitim trendom demografskog izumiranja, visoko učešće starijeg stanovništva, nizak nivo

infrastrukturne opremljenosti kao i slaba diversifikacija proizvodnih i neproizvodnih aktivnosti.

Istraživanja pokazuju da 95 odsto nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi nijednog udruženja ili zadruge koja se bave poljoprivrednom i ruralnim razvojem.

Bošković je istakla da je ministarstvo na čijem je čelu otpočelo sa definisanjem mera za unapređenje ekonomskog položaja mladih preduzetnika u ruralnim područjima, kako bi se omogućilo da mladi unaprede ili pokrenu sopstvenu proizvodnju, povećaju produktivnost i konkurentnost.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.