Bil Gejts je uložio više od 700 HILJADA dolara u ovu WC ŠOLJU: Imaće vrlo PLEMENITU svrhu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2017, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bil Gejts je uložio više od 700 HILJADA dolara u ovu WC ŠOLJU: Imaće vrlo PLEMENITU svrhu (VIDEO)

Ovako nešto još nije viđeno!

Razvoj tehnološke WC šolje "Nano Membrane Toilet" finansirao je Bil Gejts i ona može da pomogne ljudima koji žive u nesanitarnim uslovima, a kojih je više od dve milijarde.

Implementacija i korišćenje ove WC šolje ne traži dostupnost tekuće čiste vode, već se oslanja na tehnologiju. Pre četiri godine, fondacija Bil i Melinda Gejts uložila je 710.000 dolara u njen razvoj, a nedavno je stigla i druga finansijska injekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi se pokrenuli testovi na terenu – u Africi. Tehnologija je prvo morala da se pokaže funkcionalnom u praksi, posebno s obzirom na to da je potrebno održavanje svakih pola godine.

Preživela je TERORISTIČKI NAPAD U MANČESTERU zahvaljujući Ajfonu! (FOTO)

Pošto se obavi nužda, sistem se zatvara i rotira kako bi se otpadne stvari premestile u poseban odeljak u dnu šolje. Poseban integrisani alat se brine da strane šolje ostanu čiste. Iz tog skladišta se otpad premešta u drugi odeljak u kojem se krupni otpad pretvara u pepeo zagrevanjem.

Za tečan otpad važi obrnuto – on ostaje na vrhu, odakle se posebnim sistemom filtracije smešta u rezervoar za vodu. Ta voda i dalje nije pitka, ali se može iskoristiti za pranje i zalivanje biljaka.

Plan je da svake nedelje lokalni tehničar poseti mesto u kojem je postavljena ova šolja, kako bi se uklonio krupni otpad i voda i zamenile baterije ako je to potrebno. Jedna WC šolja ove vrste može da održava desetak ljudi po ceni od 0,05 dolara po korisniku po danu, u skladu sa kriterijumima koje su postavili u fondaciji Gejts.

Jedan od problema koji za sada nisu rešeni je korišćenje papira. Njega će korisnici i dalje morati da bacaju u odvojeni deo, barem dok se ne nađe način da se i on spali. Možda nije ekološki najbolja stvar na svetu, ali ipak bi mogla da spasi milione života.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.