Bez teksta: Filharmonija sa dirigentom Lajovicem

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez teksta: Filharmonija sa dirigentom Lajovicem

Beogradska filharmonija otvoriće drugu sezonu koncertnog ciklusa "Bez teksta", posvećenog literarnim delima u muzici sa dirigentom Urošem Lajovicem u petak, 28. novembra u Kolarčevoj zadužbini.

Pod upravom svog nekadašnjeg šefa-dirigenta Lajovica, sa kojim filharmoničari veoma dobro i rado saradjuju, izvešće program koji delom predstavlja omaž Rihardu Štrausu povodom 150. godišnjice od rođenja.

Kako je najavila Beogradska filharmonija u prvom delu koncerta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << publika će čuti Štrausovog “Tila Ojlenšpigela” inspirisanog nemačkim narodnim pričama i virtuoznu "Burlesku za klavir i orkestar" sa solistom Denešom Varjonom, renomiranim madjarskim pijanistom i profesorom na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti.

Varjon je nastupao sa brojnim poznatim orkestrima kao što su salcburška Kamerata, Akademija St. Martin in the flields, Bečki kamerni orkestar, Kamerni orkestar Franc List iz Budimpešte, Kamerata iz Berna, Tonhale iz Ciriha, Strazburška filharmonija, Američki simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Kapitola iz Tuluza i brojni drugi.

Za svoje snimke za brojne svetske diskografske kuće dobio je priznanja a Vlada Madjarske mu je dodelila nagrade Franc List i Šandor Vereš.

U drugom delu koncerta vragolast i šaljiv ton nastavlja se i u dva dela na repertoaru ovog koncerta, simfonijskoj poemi “Čarobnjakov učenik” Pola Dikaa, deo ove kompozicije, nastale po Geteovoj baladi, koristi se u poznatom animiranom Diznijevom filmu "Fantazija" u kojem Miki Maus ima ulogu učenika.

Finale koncerta posvećeno je "Poručniku Kižeu", filmskoj sviti Sergeja Prokofjeva čijih pet stavova prate radnju istoimenog satiričnog filma.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.