Bez panike, ali astronomi su upravo otkrili SUPERMASIVNU crnu rupu

Izvor: Blic, 19.Sep.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez panike, ali astronomi su upravo otkrili SUPERMASIVNU crnu rupu

Novootkrivena “supermasivna crna rupa” udaljena je 50 miliona svetlosnih godina od Zemlje, a nalazi se u centru patuljaste kompaktne galaksije M60-UCD1, čiji je prečnik 500 puta manji od prečnika Mlečnog puta. Astronomi pretpostavljaju da ova crna rupa ima čak 21 miliona puta veću masu od Sunca.

Naučnici Univerziteta Jute nadaju se da će ovo otkriće dokazati teoriju prema kojoj male galaksije, zbog velike gustine, imaju crne rupe u sredini.

“Otkriće navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na zaključak da bi patuljaste galaksije mogle da budu ostaci većih galaksija koje su se raspale prilikom sudara s drugim galaksijama, a ne zvezdana ostrvca nastala u izolaciji. Ne znamo na koji drugi način bi mogla da nastane tako velika rupa u tako malom objektu”, kaže naučnik Anil Set.

Naučni tim je otkrio “objekat koji usisava svetlost” nakon što je analizirao snimke koje su zabeležili teleskopi “Habl” i “Gemini Nort”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.