Bečki veterinari razvili brzi test na paratuberkulozu

Izvor: Blic, 19.Sep.2014, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečki veterinari razvili brzi test na paratuberkulozu

Naučnici sa bečkog Veterinarskog fakulteta razvili su test za brzo testiranje stoke na paratuberkulozu. Paratuberkuloza je oboljenje koje se prenosi bakterijama, koje u Austriji uzgajivači stoke moraju da prijave, a ukoliko se pojavi to za farmere, zbog vremena inkubacije do deset godina, znači velike gubitke.

Bečki veterinari sada su razvili test za brzo testiranje ove infekcije, prenosi stručni magazin „Veterinarska mikrobiologija“ (Veterinary Microbiology).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema saopštenju Veterinarskog fakulteta u Beču bakterijom Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) inficirano je do 19 odsto austrijskog štočnog fonda.

Kod stoke ova infekcija izaziva proliv i naglo mršavljenje, zbog čega krave daju manje mleka, postoje problemi plodnosti i lakše obolevaju od upale.

Za paratuberkulozu do sada nema mogućnosti lečenja, zbog čega je važno rano otkrivanje.

Meso obolele stoke nije namenjeno za jelo i mora biti uništeno.

Od infekcije do izbijanja bolesti prođe dve do tri godine, a u pojedinim slučajevima čak do deset godina.

U to vreme inficirana životinja izbacuje klice zbog čega je u opasnosti zdravlje celog stočnog fonda. Do sada su analizirani izmet, mleko i krv sumnjivih životinja.

Lorenc Kol sa bečkog veterinraskog fakulteta, u saradnji sa američkim kolegama, razvio je metodu za rano otkrivanje infekcije iz tečnosti limfnih žlezdi.

Pregled novom metodom dao je znatno više pozitivnih rezultata nego što je do činila dosadašnja metoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.