BRUKA SA NOTARIMA  Ugovore neće  imati  ko da overi

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRUKA SA NOTARIMA Ugovore neće imati ko da overi

Građani od 1. septembra neće moći da zaključe bračni, hipotekarni ili ugovor o prodaji stana

Kako „Blic“ saznaje, dugoočekivani javni beležnici ili notari još nisu spremni za rad. Za završavanje ostalih pravnih poslova, poput uređivanja međa, sastavljanja zapisnika o proceni imovine ili davanja izjave o prihvatanju nasledstva, moći ćemo i dalje da se obratimo sudu ili organu lokalne uprave.

Imajući u vidu da samo tri dana pre početka zvaničnog rada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << notarskih kancelarija još nemamo njihov spisak, radno vreme, kao ni visinu taksi i tarifa koje će građani plaćati za zaključivanje pravnih poslova kod javnih beležnika, može se reći da notarski sistem na koji smo čekali godinama sada startuje naprečac.

Šta ne može bez notara

Kako saznajemo, insistiranje da javni beležnici otpočnu sa radom 1. septembra doneće mnoge probleme, o kojima Ministarstvo pravde očigledno nije mislilo.

- Očekivali smo neki prelazni period od nekoliko meseci u toku kojih ćemo se svi zajedno adaptirati na ono što predstoji. Ovo je ozbiljan poduhvat koji treba da olakša pravni promet, a imaćemo bivše sudije ili zaposlene u Ministarstvu pravde koji se neće snaći u onome što ih očekuje. Postavlja se pitanje šta će biti sa predugovorima koji takođe treba da se overe - kaže „Blicov“ izvor, upućen u organizaciju javnog beležništva.

Građani nisu ništa manje „uplašeni“ od javnih beležnika koji su svesni da se nespremni upuštaju u regulisanje pravnog prometa, pa se u poslednje vreme na sudskim šalterima mogu primetiti duži redovi.

- Ljudi žure da završe sve što imaju, jer još ne znaju ni kad, ni gde, ni po kojoj ceni će to moći da urade kod javnih beležnika - navodi naš izvor.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mediji: Notari nespremni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2014

Građani od 1. septembra neće moći da zaključe bračni, hipotekarni ili ugovor o prodaji stana, jer notari još nisu spremni za rad, piše Blic...Za završavanje ostalih pravnih poslova, poput uređivanja međa, sastavljanja zapisnika o proceni imovine ili davanja izjave o prihvatanju nasledstva,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.